Linkovi

Šta Amerikanci i svijet misle o Trumpu?


Ono što se prije samo godinu dana činilo nemogućim, sada je gotovo sasvim izvjesno. Mogul nekretninama iz New Yorka Donald Trump je dobio dovoljan broj delegata potrebnih da osigura republikansku predsjendičku nominaciju. Takvi su izgledi doveli do velikih kontroverzi kako u inostranstvu tako I u Sjedinjenim državama.

U centru njujorškog Manhattna, Trumpov oblakoder je uvijek privlačio posjetitelje, ali možda nikada toliko kao u posljednjih godinu dana. Neki od njih su Trumpove pristalice, kao Ron O Dell iz Arizone.

On je otvoren, govori šta osjeća, I vjerujem da će Ameriku učiniti boljom, kaže on.

Međutim Lynda Hughes iz savezne države Washington ima drugačije mišljenje.

Smatram da je on rasista I žalosna sam da je Amerika do ovoga došla.

Van Sjedinjenih država, Meksikanci su sasvim jasno među onima koji se najviše protive Trumpovoj nominaciji, jer je on zaprijetio da će zatvoriti američku granicu sa Meksikom I nametnuti oštre imigracijske kontrole.

Ako pogranična policija sada radi šta god želi, zamislite šta bi uradili ako se neko toliko ksenofobičan nalazi na funkciji predsjednika. Migranti ne bi imali nikakva ljudska prava, kaže Mireya Alvarez, studentica iz oblasti Guanajuato.

A u Buenos Airesu.

Upravo imigracija u Sjedinjenim državama održava politiku I ekonomiju Sjedinjenih država. I ako Trump uradi ono što kaže da će uraditi, vjerovatno će Sjedinjene države biti uvučene u najgoru krizu u istoriji, kaže Paulo Pepe, stanovnik Buenos Airesa.

Ali ne protive se svi u južnoj Americi Trumpovom isuviše direktnom stilu I kontroverznim prijedlozima. Andre Guilherme, stanovnik Rio de Janeira kaže da kontroverza ima svoju vrijednost.

Mislim da su pokret I debata u svijetu oko Trumpa pozitivna stvar, osobito u Sjedinjenim državama koje imaju utjecaj na toliko drugih zemalja.

U Briselu, neki se već pripremaju za Trumpa kao predsjednika.

Došlo bi do velike promjene u američkoj politici I mislim da bi to utjecalo na pristup kojeg Sjedinjene države imaju na evropsku politiku.

Ako on pobijedi biće to katastrofa jer on nema pojma o američkoj vanjskoj politici niti o tome šta se dešava u zemlji.

Tako kažu Evropljani. Kinezi su praktičniji, usprkos negativnim izjavama koje je Trump dao vezano za njihovu zemlju. Jedan od proizvođača maski predviđa Trumpovu pobjedu I ne želi propustiti porast prodaje u novembru. Ali ne želi zaboraviti ni demokrate. Njegova tvornica također pravi maske sa likom Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG