Linkovi

Trump: Putin „donekle oslabljen” pobunom Wagnera


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je i poštovalac ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je Putin „donekle oslabljen” pobunom plaćeničke vojske Wagner i da je sada vrijeme da SAD pokušaju da posreduju u uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajina.

Trump, koji trenutno vodi u trci republikanaca za predsjedničku nominaciju 2024, u intervjuu za Reuters je govorio opširno o spoljnoj politici. On smatra da Kini treba dati rok od 48 sati da izađe iz onoga što upućeni u situaciju nazivaju „špijunskim mogućnostima” na Kubi, koja je samo 145 kilometara od obale SAD.

Kada je riječ o Ukrajini, Trump ne isključuje mogućnost da će vlada u Kijevu možda morati da ustupi neku teritoriju Rusiji kako bi zaustavila rat, koji je počeo invazijom ruskih snaga na Ukrajinu prije 16 mjeseci.

On je rekao da bi sve bilo „podložno pregovorima”, da je on predsjednik, ali da su Ukrajinci koji su vodili energičnu borbu za odbranu svoje zemlje, „zaslužili mnogo”.

„Mislim da bi imali pravo da zadrže veliki dio onoga što su zaradili, a mislim da bi i Rusija na to pristala. Potreban vam je pravi posrednik, ili pregovarač, a mi to trenutno nemamo”, rekao je on.

Predsjednik SAD Joe Biden i saveznici iz NATO-a žele da Rusija napusti teritoriju koju je zauzela u istočnoj Ukrajini. Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu koja je donijela male uspjehe u potiskivanju ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je prošle godine mirovni plan od 10 tačaka, koji poziva Rusiju da povuče sve svoje trupe.

„Mislim da je najveća stvar koju bi SAD trebalo da urade u ovom trenutku da sklope mir — spoje Rusiju i Ukrajinu i sklope mir. Vi to možete da uradite”, rekao je Trump.

Kao predsjednik, Trump je razvijao prijateljske odnose sa Putinom, za koga je aktuelni predsednik Biden rekao da „pomalo postaje parija” zbog invazije na Ukrajinu.

Trump smatra da je Putin oštećen nedavnom pobunom ruskih plaćeničkih snaga Wagner grupe, i njenog lidera Jevgenija Prigožina.

„Moglo bi se reći da je Putin još tu, i dalje je jak, ali je svakako, rekao bih, donekle oslabljen, barem u glavama mnogih ljudi”, rekao je on i dodao da se „ne zna šta bi bila alternativa da Putin nije na vlasti”.

„Moglo bi biti bolje, ali bi moglo biti daleko gore”, kaže Trump.

U vezi sa optužbama za ratne zločine koje je Međunarodni krivični sud podigao protiv Putina prošlog marta, Trump je rekao da o Putinovoj sudbini treba razgovarati kada se rat završi, jer „ako sada pokrenete tu temu, nikada nećete sklopiti mir, nikada nećete sklopiti dogovor”.

Trump upozorio da bi njegova administracija uvela nove takse na robu iz Kine, ako se Peking ne povuče sa Kube u roku od 48 sati.

„Dao bih im 48 sati da izađu. A ako ne izađu, naplatio bih im 100% tarife na sve što prodaju SAD i oni bi otišli u roku od dva dana”, rekao je Trump.

Nije htio eksplicitno da kaže da li bi SAD vojno podržale Tajvan ako ga Kina napadne.

„Ne govorim o tome. A razlog zašto ne govorim je zato što bi to naštetilo mojoj pregovaračkoj poziciji. Sve što mogu da vam kažem je da četiri godine nije bilo prijetnje. I to se ne bi desilo da sam ja predsjednik”, rekao je Trump.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG