Linkovi

Trump priznao da mu se sin sastao sa Rusima zbog informacija o Hillary


Predsjednik Trump sa kćerkom Ivankom i sinovima Ericom i Donaldom mlađim (arhivski snimak)
Predsjednik Trump sa kćerkom Ivankom i sinovima Ericom i Donaldom mlađim (arhivski snimak)

Američki predsjednik Donald Trump priznao je da se, tokom predizborne kampanje 2016. godine, njegov sin sastao sa Rusima u Trumpovoj kuli u NewYorku da bi prikupio informacije o demokratskom kandidatu Hilary Clinton.

Trumpovi advokati u međuvremenu su zaprijetili da će se na sudu boriti da spriječe bilo koji pokušaj specijalnog tužioca Roberta Muellera da zahtijeva od predsjednika da svjedoči o kontaktima svoje kampanje i Rusije.

Predsjednik Trump priprema se za žestok obračun sa specijalnim tužiocem Robertom Muellerom. Trumpovi advokati poručuju da će se suprostaviti eventualnom Muellerovom zahtjevu da Trump svjedoči u istrazi Rusije, ako treba, i pred Vrhovnih sudom.

“Nalog za svjedočenje uživo predsjednika SAD nikada nije testiran u sudu i ima puno mišljenja i presedana protiv toga. Međutim, ako se donese odluka, spremni smo da to rješavamo pred sudom”, kazao je predsjednikov advokat Jay Sekulow​.

Trump i dalje oštro kritikuje istragu ruskog miješanja. Od skupa u Ohiou, na kojem je poručio da su, kako kaže, "ruski lov na vještice pokrenule demokrate", do radnog odmora na jednom od golf terena, tokom kojeg se tim povodom više puta oglašavao na Twitteru.

Trumpov bijes podstakao je izvještaj dnevnika Washington Post da je američki lider sve više zabrinut da bi istraga mogla da naškodi, kako smatra, nevinim i pristojnim ljudima – uključujući i njegovog sina Dona mlađeg, prije svega zbog njegovog učešća na sada već čuvenom sastanku sa Paulom Manafortom, Jaredom Kushnerom i Rusima.

Trump je u svom stilu tweetova da, kako se izrazio, “lažne vijesti” prenose potpunu laž da je zabrinut zbog sastanka koji je njegov sin Donald imao u Trumpovoj kuli.

Donald Mlađi prvobitno je tvrdio da se na sastanku razgovoralo o usvajanju djece iz Rusije. Voditelj televizije Fox News pitao ga je: "Da li si rekao ocu nešto o sastanku?''

"Toliko je bio beznačajan, da nije imalo ništa da se kaže”, odgovorio je Donald Mlađi.

Predsjednik međutim sada priznaje šta je bila stvarna svrha sastanka – da se prikupe negativne informacije o Hillary Clinton.

“To je bio sastanak da se dobiju informacije o protivniku, što je potpuno legalno i stalno se radi u politici – i ništa se nije dogodilo. Ja nisam znao za sastanak”, poručio je Trump na Twitteru.

I dok Trump javno tvrdi da nije znao da će sastanak biti održan, televizija ABC, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi da njegov bivši advokat Michael Cohen ističe da predsjednik jeste znao. To je privuklo i pažnju specijalnog tužioca koji želi da zna šta se zaista dogodilo iza zatvorenih vrata. Trumpov aktuelni advokat tvrdi da je sve bilo legalno.

“Kako bi moglo da bude nelegalno? Pravo pitanje je da li se sastankom te vrste krše zakoni, uredbe ili propisi? Niko nije na to ukazao”.

Izborni štabovi u Sjedinjenim Država redovno rade istraživanje o političkim protivnicima, ali ne u saradnji sa predstavnicima zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Ruski zvaničnici su za vrijeme predizborne kampanje 2016. godine bili pod američkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG