Linkovi

Trump se vratio na nekadašnji Twitter i objavio svoju fotografiju iz zatvora


Donald Trump
Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump vratio se na platformu X, ranije poznatu kao Twitter, a kao prvu objavu okačio je svoju fotografiju iz zatvora u okrugu Fulton u Georgiji.

Bivši predsjednik se u četvrtak predao u postupku koji se protiv njega vodi u Georgiji zbog pokušaja da promijeni izborni rezultat u svoju korist, i pušten je iz zatvora poslije 2o minuta, uz kauciju od 200.000 dolara.

U prvoj objavi od 2021. na platformi X, Trump navodi da "nema predaje" i poziva na donacije njegovoj kampanji uz link ka websiteu.

Trumpu je inače bio zabranjen pristup Twitteru nakon upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara 2021. godine, zbog tvrdnji da koristi tu platformu za podsticanje nasilja.

Kompanija koja se sada zove X je promijenila politiku pod Elonom Muskom, koji je kupio u oktobru i vratio Trumpu pristup - ali ga bivši predsjednik do danas nikada nije iskoristio.

U srijedu, paralelno sa prvom debatom republikanaca u Milwaukeeju na kojoj je odbio da učestvuje, Trump se pojavio u emisiji Tuckera Carlsona na platformi X. Taj 46-minutni razgovor ima više od 250 miliona pregleda.

Bivši predsjednik se ranije oglašavao samo na svojoj društvenoj mreži Truth Social, gdje ima oko 6,4 miliona pratilaca. Na platformi X ga prati skoro 87 miliona.

Trump je tužio Twitter 2021. zbog suspenzije sa platforme, tvrdeći da je tim potezom prekršeno njegovo pravo na slobodu govora prema Prvom amandmanu Ustava SAD. Američki sudija u Kaliforniji odbacio je slučaj, a savezni apelacioni sud u Pasadeni, Kalifornija, trebalo bi da preuzme spor 4. oktobra.

XS
SM
MD
LG