Linkovi

Bijela kuća: Ubijen Hamza bin Laden


Hamza bin Laden

Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena ubijenog vođe Al Kaide, (islamističke militantne organizacije koja se nalazi na američkom spisku terorista) ubijen je u protivterorističkom napadu, objavila je Bijela kuća.

U objavi, bez previše detalja, naznačeno je da je operacija izvedena u avganistansko-pakistanskom regionu.

"Smrt Hamze bin Ladena ne samo da lišava Al Kaidu važne liderske vještine i simboličke povezanosti sa njegovim ocem, već podriva važne operativne aktivnosti grupe", navodi se u saopštenju.

Hamza, za koga se vjeruje da ima trideset godina, bio je uz oca u trenutku terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Takođe, proveo je vrijeme sa ocem u Pakistanu prije američke intervencije u Avganistanu koja je uzdrmala starijeg Bin Ladena.

Sate Department je mlađeg Bin Ladena stavila na globalnu listu terorizma 2017. godine pošto je pozivao na terorističke napade u prijestolnicama zapadnih država – prijeteći osvetom SAD-u zbog ubistva njegovog oca.

Osama bin Laden 1996. objavio je rat Sjedinjenim Američkim Državama i osmislio je terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. Američke mornaričke foke ubile su ga tokom racije u gradu Abotadu u Pakistanu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG