Linkovi

Bijela kuća: Ubijen Hamza bin Laden


Hamza bin Laden
Hamza bin Laden

Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena ubijenog vođe Al Kaide, (islamističke militantne organizacije koja se nalazi na američkom spisku terorista) ubijen je u protivterorističkom napadu, objavila je Bijela kuća.

U objavi, bez previše detalja, naznačeno je da je operacija izvedena u avganistansko-pakistanskom regionu.

"Smrt Hamze bin Ladena ne samo da lišava Al Kaidu važne liderske vještine i simboličke povezanosti sa njegovim ocem, već podriva važne operativne aktivnosti grupe", navodi se u saopštenju.

Hamza, za koga se vjeruje da ima trideset godina, bio je uz oca u trenutku terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Takođe, proveo je vrijeme sa ocem u Pakistanu prije američke intervencije u Avganistanu koja je uzdrmala starijeg Bin Ladena.

Sate Department je mlađeg Bin Ladena stavila na globalnu listu terorizma 2017. godine pošto je pozivao na terorističke napade u prijestolnicama zapadnih država – prijeteći osvetom SAD-u zbog ubistva njegovog oca.

Osama bin Laden 1996. objavio je rat Sjedinjenim Američkim Državama i osmislio je terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. Američke mornaričke foke ubile su ga tokom racije u gradu Abotadu u Pakistanu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG