Linkovi

Trump potpisao novi sjevernoamerički trgovinski sporazum


Trump
Trump

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je novi trgovinski sporazum sa sjevernoameričkim susedima Meksikom i Kanadom, što je bilo jedno od glavnih obećanja u predsjedničkoj predizbornoj kampanji, poslije koje je došao na vlast prije tri godine.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma poznatog i po skraćenici USMCA , na južnom travnjaku Bijele kuće, Trump je poručio da je ovim okončana - kako se izrazio - "noćna mora" zvana Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

"Ovo je dan za slavlje u sve tri zemlje", poručio je Trump.​

Ceremoniji u Bujeloj kući nisu prisustvovale ključne demokrate iz Predstavničkog doma, koje su pomogle da se postigne dvopartijsko usvajanje mere u Kongresu.

Sporazum SAD-Meksiko-Kanada zamjeniće 26 godina star Sjevernoamerički trgovinski sporazum (NAFTA). Trump je često kritkovao NAFTA-u, posljednji put na mitingu koji je održao u utorak na kom je taj sporazum nazvao "jednim od najgorih trgovinskih sporazuma ikad u istoriji".

Zakon predviđa čvršća pravila po pitanju auto-industrije, elektronske trgovine i odredaba o radu, ali naširoko ostavlja nepromijenjen protok trgovine između sjevernoameričkih zemalja, vrijedan 1,2 biliona dolara.

Sporazum neće biti u potpunosti implementiran dok ga ne ratifikuje Kanada. Ratifikacija je predstavljena u kanadskom Predstavničkom domu u ponedjeljak, gdje su premijer Justin Trudeau i drugi zvaničnici zahtijevali hitno usvajanje.

Meksiko je ratifikaciju obavio prošle godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG