Linkovi

Trump putuje u posjetu južnoj granici SAD


Arhiva - Pripadnik granične patrole ispred zamijenjenog dijela granične baijere, 24. septembra 2020.
Arhiva - Pripadnik granične patrole ispred zamijenjenog dijela granične baijere, 24. septembra 2020.

Američki predsjednik Donald Trump putuje u utorak u južni grad Alamo u Texasu, nedaleko od granice SAD i Meksika, gdje će, kako se očekuje, iskoristiti jedan od svojih posljednjih dana na funkciji da istakne napore svoje administracije na suzbijanju ilegalne imigracije.

To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošle srijede kada je u govoru pristalicama rekao da su predsjednički izbori pokradeni i kada ih je pozvao da se "bore" prije nego što su napali američki Capitol.

Njegova posjeta Teksasu dolazi u trenutku kada Predstavnički dom sa većinskim demokratama nastoji da ga ukloni sa funkcije.

Imigracija je bila glavni fokus Trumpove kampanje za predsjednika 2016. godine, uz njegove česte pozive da se izgradi zid duž američko-meksičke granice.

Tokm njegovog mandata koji treba da se završi 20. januara, njegova administracija nadgledala je izgradnju oko 725 kilometara graničnog zida.

Najvećim dijelom, ta konstrukcija zamijenila je postojeće manje barijere duž granice.

Posjeta dolazi i dan nakon što je Trumpov vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost Chad Wolf iznenada podnio ostavku.

Uoči Trumpovog putovanja u Alamo, Južni centar za siromaštvo pozvao je da se posjeta otkaže, rekavši da će to "samo dodatno naštetiti i izazvati još nasilja".

"Godinama su se zajednice na granici opirale fanatičnom programu ove administracije. Upravo ove zajednice, od San Diega do Brownsvillea​, bile su podvrgnute nesavjesnom nasilju koje je rasplamsala predsjednikova antimigrantska retorika i ksenofobična politika", rekao je Efrén Olivares​, zamjenik pravnog direktora SPLC-ovog Projekta imigrantske pravde.

XS
SM
MD
LG