Linkovi

Trump ponovo napao Jevreje koji glasaju za demokrate, uprkos osudama


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump insistira na tome da američki Jevreji glasaju za republikance jer bi, kako ocjenjuje, glasanjem za demokrate pokazali neznanje i nelojalnost.

Trump je to prvi put poručio početkom nedjelje, kada je ponovo napao članice Kongresa kojima je Izrael, na zahtjev američkog lidera, zabranio posjetu.

Međutim, mnogi Jevreji smatraju da Trumpovo preispitivanje njihove lojalnosti podsjeća na izjave koje su tokom istorije podsticale ksenofobiju protiv Jevreja širom svijeta. U Izraelu, Trumpovi komentari su izazvali različite reakcije.

Američki predsjednik ne odustaje od poruke da bi američki Jevreji, glasanjem za demokrate, pokazali ili “potpuno neznanje ili veliku nelojalnost”. U utorak je, u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće, otišao korak dalje i demokrate optužio da žele da urade mnogo loših stvari Izraelu.

"Po mom mišljenju, ako glasate za demokrate, onda ste veoma nelojalni jevrejskom narodu i Izraelu. I samo slabi ljudi bi rekli nešto drugačije”.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, jedan od najuticajnijih jevrejskih članova američkog Kongresa, osudio je Trumpovu izjavu zato što, kako je tweetovao, svjesno ili nesvjesno ohrabruje anti-semite u Americi i svijetu. Senator Bernie Sanders iz Vermonta, jedini Jevrej koji se kandidovao za predsjednika SAD, komentarisao je Trumpovu izjavu na skupu u Iowi.

"Ja sam ponosni Jevrej i nemam problema da glasam za demokrate. U stvari, planiram da glasam za Jevreja za budućeg predsjednika Sjedinjenih Država””.

Demokratski predsednički kandidat Bernie Sanders govori Iowi, 20. avgust 2019.
Demokratski predsednički kandidat Bernie Sanders govori Iowi, 20. avgust 2019.

Mnogi Jevreji u Izraelu saglasni su sa američkim predsjednikom.

"U pravu je - million odsto. Oni nisu lojalni. Demokrate nisu lojalne. Uvijek su bile protiv nas, protiv naroda, zemlje, Izraela. Doveli su nam Clintona i Obamu. A šta je Obama donio? Samo probleme. Trump je u pravu”, smatra vlasnik radnje Yossi.

"Vjerovatno zna šta govori. Ako je to Tramp rekao, 100 odsto se slažem sa njim”, kaže radnik Itsik Chuna.

Međutim, neki stanovnici Izraela, među kojima je akademik iz Tel Aviva Shmuel Rosner, zabrinuti su zbog Trumpovih izjava.

"Iz naše duge istorije znamo da preispitivanje lojalnosti Jevreja nikada nije dobro za jevrejski narod. Bez obzira da li je riječ o njihovoj lojalnosti prema zemljama u kojima žive, ili narodu, takve izjave uvijek služe kao municija u rukama neprijatelja Jevreja. A kada predsjednik Sjedinjenih Država kaže tako nešto, onda se stvara atmosfera koja nije zdrava i bezbjedna za većinu Jevreja”.

Prema nedavnim anketama, oko 75 odsto američkih Jevreja identifikuje se kao demokrate, a Trumpovi komentari o lojalnosti se smatraju pokušajem da se to promijeni.

Bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, mnogi Jevreji strahuju da bi komentari da su lojalniji Izraelu i svojoj vjeri, nego zemlji u kojoj žive, mogli da ugroze njihovu bezbjednost u trenutku kada se na javnu scenu vraćaju neonacisti i oni koji zagovaraju superiornost bijele rase.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG