Linkovi

Vrhovni sud odobrio objavu podataka o Trumpovim finansijama


Zgrada Vrhovnog suda u Washingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Zgrada Vrhovnog suda u Washingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Vrhovni sud, najviša američka pravosudna instanca, odobrila je njujorškom tužiocu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u okviru krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Sudije su odbile Trumpov zahtjev da odloži primjenu sudske odluke donijete 7. oktobra po kojoj se knjigovodstvenoj firmi Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Cyrus Vance, okružni tužilac sa Manhattana, inače iz redova Demokratske stranke.

Vrhovnom sudu trebalo je nekoliko mjeseci da donese odluku u tom slučaju. Institucija, u čijem sastavu je troje sudija koje je imenovao bivši predsjednik, nije se oglašavala tokom izbornog procesa i perioda u kom je Trump ulagao prigovore na poraz.

Učinila je to mjesec dana po okončanju mandata bivšeg predsjednika.

Slučaj se odnosi na Trumpovu poresku evidenciju kao privatnog lica i poslovnog čovjeka u posljednjih osam godina. Sa tim u vezi, tužioci nisu objelodanili previše informacija.

U jednom sudskom spisu tokom protekle godine naveli su da sa pravom traže uvid u evidenciju zbog, kako su precizirali, izvještaja u javnosti o mogućem značajnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju u Trumpovoj organizaciji.

Dio istrage odnosi se na isplate glumici u industriji za odrasle Stormy Daniels i manekenki Karen McDougal​ da ne bi otkrivale detalje navodnih afera sa Trumpom tokom predsjedničke kampanje 2016.

Trump je negirao da je sa njima imao vanbračne afere.

Jula 2020. sudije Vrhovnog suda su rezultatom glasanja 7 prema 2 odbacile Trumpovu argumentaciju da je predsjednik države imun na istragu dok je na funkciji ili da je potrebno da tužilac pokaže veći stepen potrebe da se objelodani poreska evidencija šefa države.

Tu odluku podržali su Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh​, koji su bili Trumpov izbor za sudije Vrhovnog suda. Odluka je donijeta i objavljena prije nego što je Amy Coney Barrett treći izbor bivšeg predsjednika, kao sudija naslijedila Ruth Bader Ginsburg.

Dio presude predstavljala je i odluka da se slučaj vrati u nadležnost sudova nižih nadležnosti. Takođe, odlučeno je i da se podaci o Trumpovoj poreskoj evidenciji ne objavljuju dok traju procesi pred tim sudovima.

Trumpovi advokati posezali su za dodatnim argumentima kojima su obrazlagali zašto poreske podatke Trumpa ne bi trebalo objelodanjivati, ali su pred federalnim sudom u New Yorku odbijeni u redovnom postupku i nakon žalbe.

Riječ je o presudama čije stupanje na snagu je bivši predsjednik SAD-a nastojao da odloži.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG