Linkovi

Trump pobijedio na republikanskim kokusima u Nevadi, sljedeća stanica Južna Karolina


Donald Trump na skupu u Las Vegasu. (Foto: AP/Alex Brandon)
Donald Trump na skupu u Las Vegasu. (Foto: AP/Alex Brandon)

Bivši predsjednik Donald Trump pobijedio je u četvrtak na republikanskim predsjedničkim kokusima u Nevadi nakon što je bio jedini ozbiljan kandidat koji se takmičio.

To mu je treća uzastopna pobjeda u nekoj od država dok pokušava da obezbijedi stranačku predsjedničku nominaciju.

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley, njegova posljednja značajna protivnica koja je još uvijek u trci, preskočila je kokuse, iako su oni jedino takmičenje u Nevadi koje se računa u borbi za republikansku nominaciju.

Haley je kao razlog navela ono što naziva nepravednim procesom koji favorizuje Trumpa i umjesto toga se kandidovala na simboličnim primarnim predsjedničkim izborima u Nevadi u utorak, kada je završila iza opcije "Nijedan od ponuđenih kandidata".

Trump će osvojiti većinu, ako ne i sve glasove delegata ove države - njih 26. On treba da prikupi ukupno 1.215 delegata da bi formalno dobio nominaciju stranke i mogao bi da dostigne taj broj u martu.

Poslije Nevade, republikanci se okreću ka primarnim izborima u Južnoj Karolini u matičnoj državi Nikki Haley 24. februara.

Trump je i dalje popularan u toj duboko konzervativnoj državi, ali Haley, koja je pobijedila na dva glasanja za poziciju guvernerke Južne Karoline, nada se da joj lokalni korjeni daju prednost.

Trump očekuje veliku podršku delegata tokom takmičenja u "Super utorak" 5. marta, što bi ga približilo tome da postane predsjednički kandidat republikanaca.

Trump je, držeći kratak pobjednički govor u Las Vegasu, uživao u izvještajima o dugim redovima u zapadnoj državi i rekao pristalicama da želi da proglasi pobjedu na predstojećim primarnim izborima u Južnoj Karolini.

Iako je Trump bio favorit, kokusi u Nevadi su smatrani da mu posebno idu u korist zbog intenzivne podrške građana koja zahtijeva da se kandidati potrude oko jedne države da bi pobijedili.

Republikanska partija u Nevade mu je dala veću prednost prošle godine kada je zabranila kandidaturu i na primarnim izborima i na kokusima.

Također je ograničila ulogu super komiteta za političku akciju (PAC), a takve grupe su bile ključne za kampanju guvernera Floride Rona DeSantisa prije nego što je on odustao.

Kokusi obično zahtijevaju od glasača da se pojave lično na sastanku u određenom danu ili vremenu, dok izbori mogu nude veću fleksibilnost za učešće, sa biračkim mjestima otvorenim veći dio dana na dan izbora, zajedno sa glasanjem u odsustvu ili prevremenim glasanjem.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG