Linkovi

Trump traži veliki paket pomoći zbog pandemije, Pelosi kaže da je "optimista"


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi (Foto: AP)
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi (Foto: AP)

Predsjednik Donald Trump založio se u utorak za usvajanje sveobuhvatne pomoći za saniranje posljedica koronavirusa, navodeći da bi prihvatio iznos veći od 2,2 hiljade milijardi dolara uprkos tome što se republikanci u Senatu protive većim paketima pomoći. 

„Želim da to bude veće nego što predlažu i demokrate”, rekao je Trump u intervjuu za kablovsku mrežu Fox News, prenosi agencija Reuters.

Bijela kuća predložila je da se za novi paket pomoći izdvoji 1,8 hiljada milijardi dolara, dok predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi traži 2,2 hiljade milijardi.

Pelosi je rekla u utorak, u intervjuu televiziji Bloomberg, da je optimista da demokrate mogu da postignu dogovor sa Trumpovom administracijom o dodatnoj pomoći, koja bi mogla da bude izdvojena početkom narednog mjeseca.

U ponedjeljak je poručila da je u pregovorima sa Bijelom kućom o drugoj rundi finansijske pomoći postignut određen napredak.

U intervjuu kablovskoj mreži MSNBC, Pelosi je rekla da su tokom jednosatnog telefonskog razgovora sa sekretarom za finansije Stevenom Mnuchinom smanjene razlike u stavovima dvije strane, da je administracija konačno spremna da postigne sporazum i da će razgovori biti nastavljeni u utorak.

FILE - U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin.
FILE - U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin.

„Hajde da procijenimo situaciju. Možda nam se ne sviđaju neke stvari, ali bi trebalo da utvrdimo da li možemo da postignemo dalji napredak”, naglasila je predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Pelosi je odredila utorak kao rok do kada bi trebalo postići dogovor sa Trumpovom administracijom uoči predsjedničkih i kongresnih izbora kojii se održavaju 3. novembra.

Ako pregovori ne budu uspješni, naredna prilika za razgovore o pomoći je tokom posljednjeg zasjedanja Kongresa u postojećem sastavu u novembru i decembru.

Pelosi je navela da su stavovi dvije strane i dalje udaljeni kada je riječ o izdvajanju sredstava za državne i lokalne vlade i o strategiji za testiranje na COVID-19 i praćenje kontakata sa zaraženima.

Članovi Kongresa više puta nisu uspjeli da postignu sporazum o drugom paketu ekonomske pomoći milionima Amerikanaca pogođenim pandemijom. Republikanci u Senatu nisu uspjeli da u septembru usvoje prijedlog pomoći od 500 milijardi dolara.

Predstavnički dom je u junu usvojio prijedlog zakona o pomoći u iznosu od 2,2 hiljade milijardi dolara, i za sada odbija da prihvati ponudu administraciije da se izdvoji manja suma, 1,8 hiljadu milijardi.

Lider republikanske većine Mitc McConnell ​najavio je da će Senat u srijedu glasati o još jednom prijedlogu od 500 milijardi dolara, kojim bi se finansirala nova runda pomoći nezaposlenima i popularni program za mala preduzeća.

On je kritikovao „sve ili ništa” pristup koji je, prema njegovoj ocjeni, Pelosi zauzela u pregovorima, dok su demokrate odbacile republikanski prijedlog kao „previše mršav”.

Kongres je ranije ove godine odobrio 3 hiljade milijardi dolara za pomoć ekonomiji teško pogođenoj pandemijom.

Američka ekonomija pokazuje određene nagovještaje oporavka, ali je broj ljudi koji se prijavljuje za pomoć za nezaposlene i dalje na visokom nivou.

Sjediinjene Države imaju najveći broj zaraženih od koronavirusa u svijetu - više od 8 miliona - i najveći broj žrtava, najmanje 220.000.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG