Linkovi

Trump organizacija kažnjena s 1,6 miliona dolara zbog porezne prevare


Donald Trump
Donald Trump

Novčana kazna bila je jedina kazna koju je sudija mogao da izrekne Trumpovoj organizaciji zbog osude prošlog mjeseca za 17 poreskih zločina, uključujući zavjeru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Kompanija Donalda Trumpa kažnjena je u petak sa 1,6 miliona dolara kao kazna za shemu u kojoj su najviši rukovodioci bivšeg predsjednika izbjegavali porez na dohodak na raskošne poslovne povlastice - što je simboličan udarac za preduzeće koje se može pohvaliti milijardama dolara imovine.

Novčana kazna bila je jedina kazna koju je sudija mogao da izrekne Trumpovoj organizaciji zbog osude prošlog mjeseca za 17 poreskih zločina, uključujući zavjeru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Iznos koji je nametnuo sudija Juan Manuel Merchan bio je maksimalan dozvoljen zakonom, iznos jednak dvostrukom porezu koji je mala grupa rukovodilaca izbjegavala na beneficije, uključujući stanove za iznajmljivanje u Trumpovim zgradama, luksuzne automobile i školarinu u privatnim školama.

Sam Trump nije bio na suđenju i negirao je da je znao da su njegovi rukovodioci nezakonito utajili poreze.

Trump organizacija je optužena preko svojih podružnica Trump Corp., što je kažnjeno sa 810.000 dolara; i Trump Payroll Corp., koji je kažnjen sa 800.000 dolara.

Iako kazne — manje od cijene stana Trump Tower — nisu dovoljno velike da utječu na poslovanje ili budućnost kompanije, predstavljaju crnu mrlju na republikanskoj reputaciji kao pametnog biznismena dok pokreće kampanju da se vrati u Bijelu kuću.

Ni bivši predsjednik ni njegova djeca, koji su pomogli u vođenju i promoviranju Trump organizacije, nisu bili u sudnici na saslušanju o izricanju presude.

U saopćenju objavljenom nakon izricanja presude, Trump organizacija je rekla da nije učinila ništa loše i da će se žaliti na presudu, navodeći da se radi o „lovu na vještice”.

Tužilac Joshua Steinglass rekao je da novčane kazne predstavljaju "djelić prihoda" Trumpove organizacije i nazvao shemu "dalekosežnom i drskom".

Advokati odbrane su tvrdili da bi kazna trebala biti nešto niža. Procijenili su da je kazna trebala biti 750.000 dolara ili manja za svakuod dvije Trumpove podružnice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG