Linkovi

Trumpovi advokati: Suđenje o opozivu politička osveta


FILE - U.S. President Donald Trump looks on at the end of his speech during a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, Jan. 6, 2021.

Pošto su demokrate iz Predstavničkog doma iznijele svoje argumente na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu, odbranu su u petak iznijeli i njegovi advokati.

Trumpov advokat Michael van der Veen rekao je na početku iznošenja argumenata da je "opoziv nepravedan i neustavan čin političke osvete".

"Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje dijeli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svakog drugog politički motivisanog lovoa na vještice, koje je ljevica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci", poručio je van der Veen.

Dodao je da "ni jedna razumna osoba ne može ozbiljno da vjeruje da je predsjednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu" i da je Trump "eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način".

Advokat je je naveo da je cijela premisa Trumpovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to "nisu riječi nekog ko podstiče nasilnu pobunu".

chment Description: In this image from video, Michael van der Veen, an attorney for former President Donald Trump, speaks during the second impeachment trial of Trump in the Senate at the U.S. Capitol in Washington, Friday, Feb. 12, 2021. (Senate Television via AP)
chment Description: In this image from video, Michael van der Veen, an attorney for former President Donald Trump, speaks during the second impeachment trial of Trump in the Senate at the U.S. Capitol in Washington, Friday, Feb. 12, 2021. (Senate Television via AP)

Naglasio je da proces opoziva "nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju".

"Riječ je o ustavnoj kulturi ukidanja drugačijih mišljenja", ocijenio je van der Veen i istakao da se time pokušava cenzurisati "ne samo predsjednik Trump, već i 75 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega".

Trumpovi advokati su takođe emitovali video snimke, kako su naveli, žestoke retorike demokrata u prošlosti.

Među snimcima je i govor aktuelnog lidera većine u Senatu Chucka Schumera na jednom skupu pristalica prava na abortus prošle godine, na kojem je prijetio konzervativnim sudijama Vrhovnog suda da će "platiti cijenu" i da "ne znaju šta će ih pogoditi ako donesu ove užasne odluke".

Trumpov pravni tim prikazao je i snimke demokratskih članova Kongresa kako traže Trumpov opoziv od 2017. godine.

„Ta ista mržnja i bijes naveli su menadžere za opoziv da ignorišu sopstvene riječi i poteze i postave opasan dvostruki standard", ocijenio je advokat David Schohen u komentaru na prikazane snimke

Advokati su takođe tvrdili da su Trumpove riječi upućene pristalicama koje su napale Kongres - da se pakleno bore - uobičajena politička retorika, a zatim i prikazali video montažu da bi pokazali da je gotovo svaki demokrata u Senatu koristio riječ "borba" u političkim govorima.

"Niste uradili ništa pogrešno. To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas zaustavite ovo licemjerstvo ", rekao je advokat u obraćanju demokratama.

Attorney Bruce Castor, representing and defending former President Donald Trump
Attorney Bruce Castor, representing and defending former President Donald Trump

Advokat Bruce Castor rekao je da su se demokrate, tokom iznošenja argumenata, usredsredile na nasilje tokom nemira, a da nisu iznijele dokaze da ga je Trump podstakao.

"Jasno je da nije bilo pobune", ustvrdio je Castor, uz ocjenu da riječ "pobuna" znači "preuzimanje kontrole nad nekom zemljom".

Demokrate su tokom iznošenja svojih argumenata optužile Trumpa da nije bio "nevini posmatrač" događaja već "glavni podstrekač". Bivši predsjednik se neće pojaviti pred Senatom, jer je odbio da svjedoči na sopstvenom suđenju.

Demokrate su dva dana, uz potresne i neke do sada neviđene video snimke, iznosile svoju tezu da je bivši predsjednik podstakao masu da upadne na Capitol i da zato treba da bude proglašen krivim za podsticanje pobune.

XS
SM
MD
LG