Linkovi

Trumpovi kandidati za vladine pozicije predmet novih kritika


Među najnovijim izborom kojeg je novoizabrani predsjednik Donald Trump napravio u pogledu najviših pozicija u svojoj administraciji su neki od njegovih najodanijih pristalica sa samog početka kampanje. I upravo kao I sam Trump, neki od onih za koje se navodi da je izabrao da budu članovi kabineta su izazvali kontroverze zbog svojih čvrtolineaških ili zapaljivih komentara

Čovjek koji će biti Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, umirovljeni general Michael Flynn, bio je jedan od prvih koji je podržao Trumpa. Nekadašnji stručnjak za vojne obavještajne aktivnosti, Flynn je postao Trumpov istomišljenik po pitanjima međunarodne sigurnosti, često izazivajući kritike, I slao je Twitter poruke da je strah od muslimana racionalan.

Islam je politička ideologija. Definitivno se krije iza te ideje, iza vizije da se radi o religiji, rekao je Michael Flynn.

Trump je u svojim govorima odobravao mučenje kao tehniku dobijanja obavještajnih podataka, I njegov izbor za direktora CIAe, kongresmen Mike Pompeo, je kritizirao Obaminu administraciju što je odbijala takozvane pojačane tehnike ispitivanja osumnjičenih za terorizam. U isto vrijeme, jedan od prvih senatora koji su podržali Trumpa bi mogao biti sljedeći ministar pravde. Upravo kao I Trump, Jeff Sessions je veoma oprezan po pitanju muslimanskih izbjeglica.

Ako niste u mogućnosti da temeljito uradite provjeru onih koji su se prijavili za ulazak, onda ćete prihvatiti I izvjestan broj ljudi koji imaju terorističke tendencije, rekao je Sessions.

On već dugo ima čvrstolineaški stav po pitanju ilegalne imigracije.

Ko ima veće pravo na posao u ovoj zemlji, legalni imigrant, onaj koji ima zeleni karton I građanin, ili onaj koji je nezakonito ušao u zemlju.

Kao I svaki novoizabrani predsjednik, Trump se okružuje onima koji dijele njegove stavove. Grupe koje se protive Trumpu oštro kritiziraju njegov izbor. Pravni centar Southern Poverty Law center optužuje Jeffa Sessionsa da se pridružuje ksenofobičnim, rasističkim grupama. Demokrate u isto vrijeme u pitanje dovode Flynov temperament.

To nije neko ko je sposoban racionalno razmisliti o pitanjima. To je neko ko brzo prosuđuje stvari koje možda u potpunosti ne razumije, rekao je demokratski kongresmen Adam Schiff.

Novi šef Trumpovog kabineta u Bijeloj kući je stao u odbranu Trumpovog izbora.

Oni će svaki dan uraditi sve što mogu kako bi zaštitili I osigurali našu zemlju ovdje I u inostranstvu, rekao je Reince Priebus.

Sessions I Flynn moraju prvo proći kroz kongresna saslušanja kako bi bili potvrđeni.

Jedina pravedna stvar je postaviti veliki broj pitanja, veoma temeljitih pitanja, I onda odlučiti, rekao je senator demokrata Chuck Schumer.

Ali demokrate koje su u manjini neće same biti u mogućnosti blokirati Trumpove nominirane za mjesta u administraciji, ograničivši ključni proceduralni čin kojeg su republikanci nekad primjenjivali protiv onih koje je bio izabrao predsjednik Barack Obama.

XS
SM
MD
LG