Linkovi

Norveški poslanik predložio Trumpa za Nobelovu nagradu za mir


Predsjednik Donald Trump na predizbornom mitingu u u Sjevernoj Karolini, 8. septembra 2020.
Predsjednik Donald Trump na predizbornom mitingu u u Sjevernoj Karolini, 8. septembra 2020.

Član norveškog parlamenta predložio je američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, zbog posredovanja u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je drugi put da je nominovao američkog lidera za to priznanje.

Hiljade ljudi imaju mogućnost da nominuju kandidate za Nobelovu nagradu za mir, a među njima su poslanici u parlamentu, vladini zvaničnici, univerzitetski profesori i raniji laureati.

Norveški Nobelov komitet, koji svake godine bira dobitnika nagrade među stotinama nominovanih pojedinaca, odbio je da komentariše nominaciju.

“Predlažem ga zbog doprinosa miru između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je jedinstveni dogovor”, izjavio je za agenciju Reuters Christian Tybring-Gjedde​, poslanik desničarske Stranke progresa.

Predsjednik Trump na Twitteru se zahvalio svima koji su mu čestitali na nominaciji.

Bijela kuća je saopštila da je “sporazum Abraham”, kako je nazvan dogovor Izraela i UAE, “razlog za optimizam na Bliskom istoku.”

“Mirovni sporazum je dokaz smjele diplomatije i vizije predsjednika Trumpa i njemu je čast da bude razmotren od strane Nobelovog komiteta”, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik Trump do sada nije uspio da posreduje u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca a mirovni plan koji je predložio u januaru, koji je prema ocjenama bio snažno naklonjen Izraelcima, nije doveo do nekog značajneg pomaka.

Predsjednik Trump u prisustvu američkog ambasadora u Izraelu Meleha Fridmana i svog zeta i visokog savetnika Jareda Kushnera, saopštava da su Izrael i UAE postigli sporazum o diplomatskim odnosima.
Predsjednik Trump u prisustvu američkog ambasadora u Izraelu Meleha Fridmana i svog zeta i visokog savetnika Jareda Kushnera, saopštava da su Izrael i UAE postigli sporazum o diplomatskim odnosima.

Tybring-Gjedde​, koji je 2019. Nominovao Trumpa za Nobelovu nagradu za mir za diplomatske napore sa Sjevernom Korejom, rekao je da je najnovija nominacija takođe motivisana povlačenjem američkih vojnika iz Iraka.

Prošle godine, Trump je ocijenio da zaslužuje da mu se dodjeli Nobelova nagrada za mir za rad na pitanjima Sjeverne Koreje i Sirije, ali se požalio da vjerovatno nikada neće dobiti to priznanje.

Bivši predsjednik Barack Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir svega nekoliko mjeseci po dolasku na vlast.

Proces nominacija za ovogodišnju nagradu završio se 31. januara, a ime pobjednika biće saopšteno u Oslu 9. oktobra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG