Linkovi

Trump prihvatio kandidaturu za predsjednika


Na rano jutros završenoj nacionalnoj konvenciji američki republikanci nominovali su u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo, Donalda Trumpa za predsjednika SAD. Kandidat čije su šanse na početku izbornog procesa bile izuzezno male, sada je korak bliže Bijeloj kući.

“Čast mi je da prihvatim vašu nominaciju za predsjednika SAD.”

Tokom finalne, najznačajnije večeri repub,likanske konvencije, američki milijarder zaključio je skup na isti način na koji je počeo kampanju – napadom na establishment.

“Ušao sam u političku arenu samo zato dabi spriječio moćne da tuku one koji nisu u stanju da se brane”, rekao je Tramp predstavivši prilično crnu sliku stanja u Americi koje namjrava da popravi.

“Onog dana kad stupim na dužnost, Amerikanci će se probuditi u državi u kojoj se zakoni poštujj I primjenjuju”.

Trampov 75-minutni govor pokrio je šitok spektar pitanja - od ekoomije do borbe protiv terorizma. Nije zaboravio ni temu koja je zajednički imenilac gotov svih nastupe. , koju nije zaobišao niko od govornika na konvenciji

“Zaostavština Hilari Klinton su: smrt, destrukcija i slabost”, kazao je Trump.

Sada mu predstoji da u naredna tri mjeseca žestoke i beskompromisne kampanje, zajedno sa svojim kandidatom za potpredsjednika, guvernerom Indijane Mikeom Penceom, pokuša ujediniti stranku - ne samo protiv Hillary Clinton, jer to - pokazala je i ova konvencija - neće hiti teško. Ubijediti stranačku elitu, bivše čelnike iz diplomatskog i sektora nacionalne bezbjednosti i velike donatore oko izuzetno konzervativne platforme, koja bi da preispita odnose u NATO, trgovinske sporazume, prava LGBT zajednice i pojača uticaj religije u društvu - biće zahtjevan zadatak, posebno u nekoliko država poput Virdžinije, Floride, Ohaja i Pensilvanije u kojima će se u novembru voditi odlučujuce izborne utakmice.

No pred nama sutra mjeseca, a primarni izbori pokazali su da je Tramp vjest i žilav suparnik za koga nema nemogućih misija.

Kampanja se nastavlja.TV ekipe su već spakovale kofere i preselile se u Filadelfiju gdje će naredne sednice i Hillary Clinton nastojati da objedini stranku, vidno raspolućenu tokom primarnih izbora.

Za početak, njena kampanja je sinoć objavila promotivni spot u kome je predstavila retrospektivu Trumpovih izjava podrške sadašnjem rivalu za funkciju u Bijeloj kući.


XS
SM
MD
LG