Linkovi

Sudija u New Yorku novčano kaznio Trumpa zbog nepoštovanja suda


ARHIVA: Bivši predsednik Donald Tramp sa ćerkom Ivankom i sinom Donaldom Trampom mlađim.
ARHIVA: Bivši predsednik Donald Tramp sa ćerkom Ivankom i sinom Donaldom Trampom mlađim.

Sudija u New Yorku proglasio je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa krivim za nepoštovanje suda zato što nije priložio dokumenta koja je sud tražio u okviru istrage njegove poslovne prakse, koju vodi kancelarija državnog tužilaštva.

Trumpu je naređeno da svakog dana plati kaznu u iznosu od 10.000 dolara, dok se ne povinuje sudskom nalogu.

Trump nije uspio da pred sudom poništi zahtjev državne tužiteljke New Yorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtjev njegovog advokata.

Sudija Artur Engoron zaključio je da je odluka da je Trump kriv za nepoštovanje suda odgovarajuća zato što bivši predsjednik "u više navrata nije dostavio traženi materijal" kao i da nije jasno da li je Trump uopšte pokušao da prikupi sva tražena dokumenta.

"Gospodine Trump, znam da shvatate svoj posao ozbiljno. I ja tako shvatam svoj, i zato vas proglašavam krivim za nepoštovanje suda", rekao je sudija Engoron, iako sam Trump nije bio prisutan u sudnici.

Tužiteljka Džejms istražuje da li je Trumpova organizacija, porodična kompanija bivšeg predsjednika sa sjedištem u New Yorku, pogrešno predstavljala vrijednost svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.

Džejms navodi da su njeni istražitelji pronašli "značajne dokaze" koji ukazuju da se tokom više od deset godina, u svojim finansijskim izvještajima kompanija oslanjala na "obmanjujuće procjene imovine i druge netačne predstave njene vrijednosti kako bi ekonomski profitirala." Tužilaštvo ispituje kako je Trumpova organizacija procjenjivala vrijednost Trump brenda, kao i imovine koja uključuje golf klubove u državi New York i Škotskoj, te lični apartman bivšeg predsjednika na najvišem spratu Trumpove kule na Menhetnu.

Alina Haba, advokatica Trumpa i njegove porodice, rekla je na pretresu da je istraga Letiše Džejms "zasnovana na spekulacijama bez dokaza" i da Trumpova organizacija "ne kasni" sa dostavom dokumenata. Haba je dodala da je u pitanju "politička kampanja".

Trump, koji je republikanac, poriče da je prekršio zakon i nazvao je istragu politički motivisanom. Tužiteljka Džejms je demokrata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG