Linkovi

Trump negirao optužbe za silovanje, "vjerovatno" će prisustvovati suđenju


Sudski crtež video svjedočenja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na suđenju u New Yorku po optužbi za silovanje. (Foto: AP/Elizabeth Williams)
Sudski crtež video svjedočenja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na suđenju u New Yorku po optužbi za silovanje. (Foto: AP/Elizabeth Williams)

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u video svjedočenju, na civilnom suđenju u Njujorku, negirao da je poznavao bivšu kolumnistkinju E. Jean Carroll koja ga je optužila da ju je silovao.

Trump je tokom posjete Irskoj novinarima rekao da će vjerovatno lično prisustvovati suđenju.

Carrlol je prethodno posvjedočila da ju je Trump silovao u jednoj robnoj kući sredinom 1990-tih, a zatim uništio njenu reputaciju i karijeru, iznoseći laži o tom slučaju na internetu.

U video snimku, koji je u četvrtak pušten poroti, Trump je upitan o izjavi koju je dao 2019. godine da nikada nije upoznao Carrol. Bivši predsjednik je na to odgovorio da je to bilo tačno u to vrijeme, ali mu je kasnije pokazana fotografija na kojoj se rukuje sa njom ili njenim suprugom na jednoj proslavi.

"Rukujem se sa mnogo ljudi, ali nisam znao ko je ona", rekao je Trump.

Trump, vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, nije lično prisustvovao suđenju koje je počelo prošle nedelje pred federalnim sudom na Menhetnu.

Njegov pravni tim rekao je sudiji da Trump vjerovatno neće svjedočiti lično i da neće pozivati svjedoke u ime odbrane.

Međutim, tokom posjete svom ljetovalištu u Irskoj, Trump je novinarima rekao da će "vjerovatno prisustvovati" suđenju.

"Mislim da je sramno što je dozvoljeno da se to dogodi, lažne optužbe protiv bogataša ili u mom slučaju protiv slavnog, bogatog političara. Moram da se vratim zbog žene koja je iznijela lažne optužbe protiv mene, a imam i sudiju koji je izuzetno neprijateljski nastrojen", rekao je Trump dok je igrao golf.

Očekuje se da će suđenje trajati i naredne nedelje.

U kratkom video isječku iz Trumpovog svjedočenja, u srijedu, bivši predsjednik negirao je da je silovao Carrol koju je optužio da je izmislila priču da bi prodala što više kopija svojih memoara iz 2009. godina, u kojima je objelodanila optužbe o silovanju.

Carrol je tokom trodnevnog svjedočenja i ispitivanja Trumpovih advokata navela da ju je Trump 1995. ili 1996. godine, u kabini za presvlačenje u robnoj kući Bergdorf Goodman , pritisnuo uz zid a zatim i silovao.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG