Linkovi

Trump naredio objavljivanje povjerljivih dokumenata u istrazi o Rusiji


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump naredio je Sekretarijatu za pravosuđe da skine oznaku povjerljivosti sa nekih dokumenata povezanih sa istragom o miješanju Rusije u predsjedničke izbore.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da će biti objavljene informacije o nalozima FBI-a za prisluškivanje bivšeg savjetnika u Trumpovoj kampanji Cartera Pagea i razgovori koje je FBI vodio sa Bruceom Ohrom, visokorangiranim zvaničnikom u Sekretarijatu za pravosuđe.

Ohr je bio u kontaktu sa nekadašnjim britanskim špijunom Christopherom Steeleom ​koji je sastavio dosije o tome da Rusi navodno ucjenjuju Trumpa inkriminišućim informacijama.

Oznaka poverljivosti biće skinuta i sa svih poruka koje su u vezi sa istragom o Rusiji napisali bivši direktor FBI-a James Comey, bivši zamjenik direktora FBI-a Andrew McCabe, bivši agent Peter Strzok​ i bivša advokatica FBI-a Lisa Page​. Strzok i Page su razmjenjivali poruke o Trumpovoj kandidaturi i kako bi ona mogla da se zaustavi.

Sarah Sanders je pojasnila da će oznaka poverljivosti biti skinuta na zahtjev “brojnih odbora u Kongresu i zbog transparentnosti”.

Ipak, nije rečeno kada će dokumenti biti objavljeni.

Trump, koji istragu o Rusiji naziva “lovom na vještice”, često ističe kako su pojedini u FBI-u i Sekretarijatu za pravosuđe bili pristrasni u istrazi o vezama njegovog izbornog štaba i Rusije.

Vodeći demokrata u Odboru za obavještajna pitanja u donjem domu Kongresa Adam Schiff​ smatra da Trump ovim potezom hoće da podrije istragu, dok republikanac sa Floride Math Gaetz ocjenjuje da je dobro da javnost ima uvid u sva dokumenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG