Linkovi

SAD: Koliko će američkih muslimana u novebru glasati za Trumpa?!


Na Konvenciji Republikanske stranke potvrđeno: Donald Trump je predsjednički kandidat na novembarskim izborima
Na Konvenciji Republikanske stranke potvrđeno: Donald Trump je predsjednički kandidat na novembarskim izborima

Neočekivan trenutak... američki musliman daje blagoslov Donaldu Trumpu u noći nominiranja Trumpa za predsjedničkog kandidata.

Na početku preidzborne kampanje za predsjedničkog kandidata Republikanaca Donaldu Trumpu davani su mali izgledi. Njemu, dugo vremena malo vjerovatnom kandidatu, podršku bi mogli pružiti birači za koje se malo, zaista malo vjerovalo, da bi mogli dati glas za Donalda Trumpa. To su američki muslimani, naravno ne svi, nego samo oni koji smatraju da Trump otkriva teške i upozoravajuće istine o imigraciji, terorizmu, ekstremizmu i da se muslimanskim zajednicama obraća na način na koji niko drugi ne može.

Taj neočekivan trenutak... američki musliman daje blagoslov Donaldu Trumpu desio se na Konvenciji Republikanske stranke, u noći nominiranja Trumpa za predsjedničkog kandidata:

"On, Trump, želi znati odakle potiče mržnja u islamu" – rekao je Sajid Tarar, predstavnik grupe "Muslimani za Trumpa."

Satima prije istupa na konvenciji Sajid Tarar je novinare uvjeravao da su američki muslimani zaista otvoreni prema Trumpovim kontroverznim prijedlozima. Da podsjetimo, jedan od tih Trumpovih stavova je:

"Suspendiraću useljavanje sa područja sa kojih, evidentno godinama, Sjedinjenim Državama, Evropi i svim našim saveznicima prijeti terorizam sve dok u poptunosti ne okončamo te prijetnje."

Za Sajida Tarara i njegove istomišljenike taj i drugi anti-imigracioni stavovi Donalda Trumpa su prihvatljivi. Tarar je o tome govorio i prije konvencije:

"Sigurnost Sjedinjenih Država je za Trumpa ključni prioritet. I za mene, američkog muslimana, to je takođe prvi i osnovni prioritet."

Slično misli i Rabia Kazan, takođe iz grupe "Muslimani za Trumpa:"

"Ako Trump zabrani privremeno useljavanje muslimana i ako budu vršene temeljite provjere to je veoma dobro."

Za Rabiu Kazan, useljenicu porijeklom iz konzervativne turske porodice, Trumpove kritike predsjedničkog kandidata Demokrata su razumljive:

"O radikalnom islamu, i to je vrlo, vrlo bitno, treba govoriti jer gotovo svi se sustežu, kriju, boje se da ne povrijede muslimane. Islam treba reformirati, to treba početi odmah, ali Hillary Clinton i Obama ne žele da nam pomognu."

Za eventualnu pobjedu na predsjedničkim izborima ključno pitanje za Donalda Trumpa biće da li bi glasanja američkih muslimana u saveznim državama u kojima birači nisu izrazito većinski naklonjeni jednom od kandidata mogla donijeti prevagu u Trumpovu korist. Sudeći po jednoj analizi raspoloženja američkih muslimana iz februara to je malo vjerovatno. To analizom utvrđeno je da dvije trećine američkih muslimana sa pravom glasa sebe smatra Demokratama, a samo 11 odsto bi eventualno glasalo za kontroverznog Donalda Trumpa. Analizu je uradilo Vijeće za američko-islamske odnose koje se deklarira kao najveća organizacija za građanska prava američkih muslimana.

Robert McCaw, član tog vijeća, ističe:

"Vidljivo je da je jedna od najvećih grupiranosti džamija na Floridi i u Ohio-u. Više od 100 hiljada muslimana je u Virginia-i. Glasovi muslimana u tim saveznim državama mogu dati prednost jednom ili drugom kandidatu. U susretima sa hiljadama i hiljadama muslimana koje sam do sada imao, samo nekoliko njih se izjasnilo javno kao Trumpovi simpatizeri."

Sajid Tarar misli da buduće poruke Donalda Trumpa mogu promijeniti mnogo toga:

"Mi, muslimani, smo skloni Republikancima. Dolazimo iz konzervativnih zemalja sa konzervativnim vrijednostima. Sada, kada Donald Trump pokušava iscrpno objasniti šta znači zabrana useljavanja islamistima i šta mi, koji smo ovdje, možemo očekivati, definitivno se nadam da će mu se američki muslimani prikloniti."

Neće trebati dugo čekati da se pokaže tačnim da li će njihovi glasovi, glasovi američkih muslimana, početkom novrembra pomoći ili odmoći Donaldu Trumpu.

SAD: Koliko će američkih muslimana u novebru glasati za Trumpa?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

XS
SM
MD
LG