Linkovi

Trump i imigracija: Diskusija o tom pitanju se širi izvan Washingtona


Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je obećao da će se suprotstaviti ilegalnoj imigraciji I deportirati 2 do 3 miliona imigranata koji nemaju dokumenta I koji, kako je on rekao, imao kriminalne dosjee. Naš novinar Mike O Sullivan izvještava da se diskusija vezana za imigraciju I imigracionu reformu preselila na savezne države I gradove, I da se neki spemaju čak I za borbu sa federalnom vladom.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump je svoj imigracioni plan iznio u augustu u Phoenixu.

Bilo ko, ko je ilegalno ušao u Sjedinjene države, biće izložen deportaciji. Zato imamo zemlju koja ima zakone. U suprotnom ne bi imali zemlju, rekao je Donald Trump.

On je od tada svoj stav promijenio I sada govori o 2 do 3 miliona imigranata bez dokumenata sa kriminalim dosjeom. Ali za mnoge to nije dovoljno uvjerljivo. Više od 2.7 miliona ilegalnih imigranata je deportirano tokom mandata predsjednika Baracka Obame, I aktivisti su izašli na ulice u znak prosvjeda protiv onog za šta strahuju da bi mogla biti oštrija politika tokom Trumpovog mandata.

Prihvatam činjenicu da će on biti predsjednik u naredne četiri godine, to je realnost. Želimo naći zajednički jezik tamo gdje ga možemo naći. Ali smo također spremni braniti prosperitet Kalifornije, kaže Kevin de Leon, predsjedatelj kalifornijskog senata.

On dodaje da je prosperitet Kalifornije podstaknut politikom te savezne države koja je prijateljski orjentirana prema imigrantima. Kalifornija je angažirala bivšeg ministra pravde Erica Holdera, koji je sada advokat u privatnoj praksi, da se suprotstavi Trumpovoj administraciji po pitanjima od imigracije do klimatskih promjena. Neki gradovi, kao Los Angeles, ograničavaju suradnju sa federalnom agencijom poznatom kao ICE, odnosno Immigration and Customs Enforcement.

Mislim da danas šaljemo poruku da je Los Angeles ujedinjen kada su u pitanju prava imigranata, I da ćemo se zajedno boriti, štititi naš narod, jer je Los Angeles jedna obitelj I jedna zajednica, rekla je Emily Robinson, kodirektorica na Loyola Law School Immigrant Clinic.

Usprkos strahovima vezanim za retoriku koja se mogla čuti tokom kampanje, Luis Quinones, član Trumpovog savjetodavnog vijeća za hispanska pitanja je za Glas Amerike rekao da su jedini koji se trebaju bojati imigranti sa kriminalnim dosjeom I muslimani koji žele Americi nanijeti štetu.

Naša meta će biti esktremistički muslimani koji ne poštuju istinsku religiju ili mirna rješenja. Bilo ko ko želi nanijeti štetu neće biti dobrodošao I mi ćemo ga progoniti, rekao je Quinones.

Kalifornija je jedna od 12 saveznih država koja dozvoljava stanovnicima bez dokumenata da dobiju vozačku dozvolu, a lokalni lideri kažu da će savezne države I gradovi, od kojih mnoge kontroliraju demokrate, učiniti još I više. Legalni imigranti su po tom pitanju međutim podjeljeni. Neki se suprotstavljaju planu da se ojača provođenje zakona, deportiraju kriminalci I izgradi zid duž američko meksičke granice. Neki to ipak podržavaju.

Ne vjerujem da bi ijedan legalni imigrant želio da ilegalni imigranti, osobito oni koji su počinili bilo kakav kriminal, ostanu u zemlji, kaže David Wang, Amerikanac kineskog porijekla koji podržava Trumpa.

Stanovnici bez dokumenata sačinjavaju 3 do 4% stanovništva u Sjedinjenim državama. Dok se intenzivira primjena federalnih zakona, lokalni lideri kažu da se ta debata sada premjestila iz Washingtona u druge američke gradove.

XS
SM
MD
LG