Linkovi

Woodward: Trump znao da je koronavirus opasan, ali je to umanjio


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump je još početkom 2020. znao koliko smrtonosan može biti koronavirus u SAD, ali je namjerno obmanuo javnost o ozbiljnosti te bolesti kako ne bi izazvao paniku, objavio je u svojoj novoj knjizi novinar Bob Woodward, poznat po otkrivanju afere Watergate.

Prema novoj knjizi Bijes, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien​ je još 28. januara predsjedniku rekao da će virus biti "najveća opasnost po nacionalnu bezbjednost sa kojom će se Trump suočiti tokom mandata".

"Ovo će biti najsnažniji udarac", navodi Woodward riječi O’Brien​a.

Bob Woodward
Bob Woodward

Trump se deset dana kasnije čuo telefonom sa Woodwardom i rekao mu da misli da je situacija zastrašujuća.

"Samo udahnete i tako se zarazite. Veoma komplikovan virus, veoma delikatan i smrtonosniji od najgoreg gripa. Ovo ubija", navodno je Trump rekao Woodwardu telefonom.

U javnosti je, pak, minimizirao opasnost i Amerikancima govorio da će virus uskoro nestati i da neće biti ništa gori od sezonskog gripa, te da američka vlada kontroliše situaciju.

U jednom od 18 telefonskih razgovora sa Trumpom koje je Woodward snimao, predsjednik je priznao da je namerno umanjio opasnost.

"Uvijek sam nastojao da umanjim opasnost", rekao je Woodwardu 19. marta.

Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany ​pokušala je da umanji štetu, pa je rekla da je "Trump želio da smiri naciju i da je to ono što rade lideri".

"Predsjednik je uradio posao bez presedana u borbi sa COVID-om. Uvijek je otvoreno govorio o rizicima smrtnosti. Sa ovog mjesta je u martu poručio da je situacija ozbiljna i da će umrijeti 100 ili 200 hiljada ljudi", rekla je ona.

Navodi iz knjige Woodwarda pojavili su se nekoliko nedjelja pred predsjedničke izbore u SAD.

Joe Biden
Joe Biden

Trumpov protivnik Joe Biden je u kampanji u Michiganu, jednoj od ključnih država na izborima, napao Trumpov pristup u borbi sa pandemijom u kojoj je do sada umrlo skoro 190 hiljada Amerikanaca, a oboljelo više od 6,3 miliona.

"Svjesno i svojevoljno je lagao ljude o tome koliko je opasan koronavirus. Namjerno nije radio svoj posao. To je više nego odvratno", rekao je Biden.

Todd Belt​, profesor političkog mendadžmenta na Univerzitetu George Washington, kaže da će nova knjiga proizvesti municiju i za demokrate i za republikance u ovoj kampanji.

"Naravno da će republikanci reći da je Trump bio lider i da nije želio da ljudi paniče. Demokrate će reći da je to loša odluka koja je pogoršala situaciju. Tako da će svi gledati kroz partijsku prizmu", kaže Belt.

Nova knjiga Boba Woodwarda bavi se i drugim kontroverzama Trumpovog mandata.

"Trump nikada nije djelovao da želi da mobiliše federalnu vladu da pomogne saveznim državama u borbi sa pandemijom. Nije bilo nikakvog plana upravljanja, niti ideje kako da se organizuje sistem i odgovori jednom od najvećih izazova sa kojim su se SAD ikada suočile".

Woodward piše i da je Trumpov pristup kritikovao i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa, infektolog Anthony Fauci koji je navodno rekao da "Trump ne obraća pažnju i da mu je jedini cilj reizbor".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG