Linkovi

Najnovije

Trump - Kim pisma: Prijateljstvo i pohvale

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rukuje se sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom na sastanku 30. juna 2019. godine (Foto: Brendan Smialowski / AFP)
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rukuje se sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom na sastanku 30. juna 2019. godine (Foto: Brendan Smialowski / AFP)

Dugogodišnji novinar dnevnika Washington Post Bob Woodward, poznat po razotkrivanju afere Watergate, u svojoj novoj knjizi "Bijes" iznosi detalje o neubičajenom odnosu predsjednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una. 

Knjiga će biti objavljena tek naredne sedmice, ali je nekoliko američkih medija u srijedu objavilo izvode, uključujući i dijelove ličnih pisama koja su Trump i Kim razmijenili protekle dvije godine.

U pismima, sjevernokorejski lider upućuje velike pohvale na račun američkog lidera, kojem se više puta obraća rečima "Vaša ekselencijo" i pozdravlja "duboko i specijalno prijateljstvo", čak i za vrijeme zastoja u širim nuklearnim pregovorima SAD i Sjeverne Koreje.

"Čak i sada, ne mogu da zaboravim taj istorijski trenutak kada sam čvrsto držao ruku Vaše ekselencije na prelijepoj i svetoj lokaciji dok je cijeli svijet gledao", napisao je Kim Trumpu poslije prvog sastanka u Singapuru u junu 2018. godine. Riječ je o jednom od dva Kimova pisma koja je objavila kablovska mreža CNN.

Poslije drugog samita u Vijetnamu, Kim je rekao Trumpu "da je svaki minut koji smo podijelili prije 103 dana u Hanoju takođe bio slavni trenutak koji ostaje vrijedna uspomena", prenosi CNN koji je imau uvid u transkripte dva pisma.

Američki lider ćesto je uzvraćao pohvale. Nakon sastanka u Singapuru, Trump je Kima opisao kao "nevjerovatno pametnog", prenosi Washington Post. Dnevnik navodi i da se Trump hvalio Woodwardu da mu Kim "priča sve" i da je između ostalog opisao kako je ubio svog ujaka, Janga Songa Thaeka​ koji je pogubljen 2013. godine zbog izdaje.

Trump je slične komentare iznio u intervjuu Glasu Amerike, odmah poslije samita u Singapuru, kada je rekao da je Kim "pametan, da voli svoj narod i zemlju".

Pretjerane pohvale?

Woodward je naveo da je tokom pisanja knjige imao uvid u 25 pisama koje su razmijenili Tramp i Kim, mada nije poznato koliko će te prepiske biti uključeno.

Za sada, u objavljenim izvodima iz knjige nema velikih iznenađenja kada je riječ o odnosu Trumpa i Kima, a predsjednik SAD je već objavio dijelove prepiske. Međutim analitičari smatraju da pisma predstavljaju važan uvid u lične osobine i pregovarački stil dvojice lidera.

“Interesantno je vidjeti kako se Kimove lične osobine provlače kroz ta pisma. Okružen poslušnicima cijelog života i posmatrač i učenik pretjeranih izliva divljenja prema svom ocu i dedi, Kim gotovo sigurno zna kako da iskoristi pohvale da bi zloupotrijebio nečiju nesigurnost i želju za veličinom", kaže Jung Pak​, bivši analitičar Centralne obavještajne agencija (CIA) koji radi za Institut Brookings, sa sjedištem u Washingtonu. Napisao je i knjigu o Kim Jong Unu.

Neoubičajeno prijateljstvo

Trump i Kim se nisu uvijek slagali. 2017. godine redovno su razmjenjivali uvrede - Trump je Kima zvao "mali raketaš", a Kim Trumpa "mentalno poremećeni američki izlapjeli starac".

Predsjednik SAD je u jednom trenutku zaprijetio da će "potpuno da uništi" Sjevernu Koreju.

Tenzije su ublažene nakon što je Trump postao prvi američki predsjednik koji se za vrijeme mandata u Bijeloj kući sastao sa sjevernokorejskim liderom. Kasnije je tvrdio da su se njih dvojica "zaljubili".

Predsjednik SAD Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong tokom sastanka u Singapuru, 12. jun 2018. godine (Foto: KCNA)
Predsjednik SAD Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong tokom sastanka u Singapuru, 12. jun 2018. godine (Foto: KCNA)

Odnos Trumpa i Kima i dalje je dobar, uprkos tome što je Sjeverna Koreja prošle godine nastavili raketne testove i napustila nuklearne pregovore.

Ukoliko osvoji još jedan mandat u novembru, Trump je najavio da će "veoma brzo" postići sporazum sa Kimom. Trumpov demokratski protivkandidat, Joe Biden, rekao je da neće nastaviti ličnu komunikaciju sa Kimom, čime je nagovijestio povratak na tradicionalniju američku politiku prema Sjevernoj Koreji.​

Uticaj na buduće razgovore

Pojedini sada strahuju da bi objavljivanje privatnih pisama Trumpa i Kima moglo da uvrijedi Sjevernu Koreju i poremeti buduće razgovore.

“Riječ je o diplomatskoj komunikaciji", navodi Mark P. Barry​, dugogodišni analitičar korejskih pitanja i pomoćnik urednika Međunarodnog časopisa o svjetskom miru.

Situacija je takođe komplikovana zašto što se u autokratskoj Sjevernoj Koreji, Kimove izjave tretiraju sa najvećim uvažavanjem, smatra on.

“Najgore što može da se dogodi je da Kim u domaćoj javnosti izgleda kao da se pokorava Trumpu", ističe Barry.

Sjeverna Koreja nije komentarisala objavljivanje prepiske između dvojice lidera, ali Pjongjang možda i neće biti previše iznenađen s obzirom na to da je Trump tweetovao jedno od Kimovih pisama u julu 2018. godine.

“To neće mnogo uticati na Kimov stav. On razumije da postoji mogućnost da nešto procuri", ističe Lee Sang-sin ​ iz Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Kathryn Botto​, analitičarka u programu za Aziju pri Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir kaže da ne bi bila iznenađena kada bi Kim iskoristio objavljivanje pisama kao razlog za odbijanje razgovora.

“Kao dokaz nepoštovanja SAD ili nešto slično. Međutim, u stvarnosti, Kimova spremnost da razgovara u budućnosti zasnovana je na potencijalnom ublažavanju sankcija ili drugim promjenama u američkom pregovaračkom stavu. Ovo naravno to ne mijenja", ocjenjuje Botto.

Odnos Trumpa i Kima nedovoljan za napredak?

Sjeverna Koreja već mjesecima bojkotuje razgovore, koji su počeli da zastaju nakon neuspješnog samita u Hanoju u februaru 2019. godine.

Trump i Kim sastali su se još jednom - u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje u februaru 2019. godine, što je kratkotrajno oživjelo nade da bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

Mjesec nakon sastanka, Kim je pisao Trumpu "u novom tonu", navodno nezadovoljan zato što nisu u potpunosti obustavljene američko-južnokreojske vojne vježbe, prenosi CNN.

"Uvrijeđen sam i ne želim da to krijem od vas. Veoma sam, veoma uvrijeđen", napisao je Trump Kimu.

Sjevernokorejski zvaničnici su proteklih mjeseci isticali da je odnos Trumpa i Kima i dalje snažan i da je vjerovatno spriječio da tenzije izmaknu kontroli, ali da nije dovoljan da osigura napredak u nuklearnim pregovorima.

See all News Updates of the Day

Biden: 'Svi moraju osuditi' napad na Trumpa, razgovarao sa bivšim predsjednikom

President Joe Biden speaks, July 13, 2024, in Rehoboth Beach, Deleware, addressing news that gunshots rang out at Republican presidential candidate former President Donald Trump's Pennsylvania campaign rally.
President Joe Biden speaks, July 13, 2024, in Rehoboth Beach, Deleware, addressing news that gunshots rang out at Republican presidential candidate former President Donald Trump's Pennsylvania campaign rally.

Predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da "svi moraju osuditi" navodni pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

President Joe Biden's statement following assassination attempt at Trump rally
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Obraćajući se naciji oko dva sata nakon pucnjave, Biden je rekao da mu je laknulo što Trump navodno "dobro ide". Rekao je da nije mogao da dođe do Trumpa prije njegovih izjava, ali je Bijela kuća saopštila da je razgovarao sa Trumpom nekoliko sati kasnije.

"Ne možemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je Biden. "Ideja da postoji ovakvo nasilje u Americi je nečuvena."

Biden je, govoreći bez telepromptera, rekao da čeka dodatne informacije prije nego što je napad zvanično nazvao pokušajem atentata na bivšeg predsjednika.

"Imam mišljenje, ali nemam nikakve činjenice", rekao je novinarima, obećavajući da će objaviti novosti kako bude saznao više.

Poslije ponoći vratio se u Bijelu kuću, prekinuvši vikend boravak u Delawareu. Bijela kuća je saopćila da će on i potpredsjednica Kamala Harris u nedjelju ujutro dobiti ažurirani brifing od službenika za državnu sigurnost i provođenje zakona.

Predsjednik je iznio primjedbe iz sobe za hitne brifinge u Bijeloj kući u Rehoboth Beachu u Delawareu, koja je postavljena kad god predsjednik putuje kako bi mu omogućila da dostavi primjedbe zemlji za nekoliko minuta. Proveo je vikend u svojoj kući na plaži i bio u obližnjoj crkvi na misi kada se dogodila pucnjava.

Dok je izlazio iz crkve, novinari su pitali da li je predsjednik bio obaviješten o pucnjavi. Biden se okrenuo prema novinarima sa ozbiljnim izrazom lica, ali je jednostavno odgovorio "ne" prije nego što je ušao u svoju kolonu.

Biden je nekoliko trenutaka kasnije dobio "početni brifing" od pomoćnika, a zatim je sazvao službenike sigurnosti radi detaljnijeg ažuriranja od Kimberly Cheatle, direktora Tajne službe Sjedinjenih Država, sekretara za unutrašnju sigurnost Alejandra Mayorkasa i savjetnice za domovinsku sigurnost Bijele kuće Liz Sherwood- Randall.

Mnogi republikanci su brzo okrivili za nasilje Bidena i njegove saveznike, tvrdeći da su kontinuirani napadi na Trumpa kao prijetnje demokratiji stvorili toksično okruženje. Posebno su ukazali na komentar koji je Biden dao donatorima 8. jula, rekavši da je "vrijeme da se Trump stavi na oči".

Nije bilo neposrednih informacija o strijelcu ili motivaciji.

Bidenova kampanja saopštila je u subotu da pauzira sve poruke pristalicama i radi na poništavanju svih svojih televizijskih reklama što je prije moguće u svjetlu pucnjave.

Potpredsjednica Kamala Haris je u izjavi rekla da je i ona bila informisana, dodajući da su ona i njen suprug "odahnuli" što Trump nije ozbiljno povrijeđen.

"Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povrijeđeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom", rekla je ona.

Napad na Trumpa izaziva strahove uoči republikanske konvencije

Osoba gleda vijesti u lokalnom baru u blizini Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju.
Osoba gleda vijesti u lokalnom baru u blizini Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju.

Samo nekoliko dana nakon što je preživio pokušaj atentata, očekuje se da će Donalda Trumpa formalno nominirati republikanci za predsjednika SAD-a tokom jedne od najposjećenijih političkih konvencija u posljednje vrijeme.

Zvaničnici stranke i Trumpove kampanje potvrdili su da će Republikanska nacionalna konvencija biti otvorena kako je planirano u ponedjeljak, dva dana nakon što je Trump upucan u uho dok je govorio na predizbornom skupu na otvorenom u Pensilvaniji.

Hiljade političkih delegata i gomile demonstranata okupit će se u gradu Milwaukeeju na gornjem dijelu srednjeg zapada, u državi Wisconsin, na četverodnevnoj konvenciji, uz prisustvo policije za koje se očekuje da će biti masovno.

Usred lavirinta sigurnosnih barijera koje su podignute u centru grada, VOA je razgovarala sa stanovnicima i učesnicima konvencije, od kojih su neki rekli da su zabrinuti zbog mogućnosti novih nemira.

"Mislim da će biti gore nego sada. Mislim, zatvaraju ulice svakog sata", rekao je stanovnik Milwaukeeja James Houser.

Laura Baigert, zamjenska Trumpova delegatkinja iz Tennesseeja, nazvala je pokušaj atentata "šokantnim i srceparajućim".

"Očekujem da će [konvencija] biti sigurna, ali nikad se ne zna... zastrašujuće je, kada razmislite o tome - bio je to pucanj u glavu. Samo smo sretni što je Bog pazio na njega."

Sigurnosni agenti se pripremaju za pregled Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju.
Sigurnosni agenti se pripremaju za pregled Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju.

Zvaničnici FBI-a identifikovali su osumnjičenog kao 20-godišnjeg Metjua Kruksa, koji je živio oko sat vremena udaljen od Batlera u Pensilvaniji, gdje se dogodila pucnjava. Nije utvrđen motiv, prema zvaničnicima FBI-a, koji su rekli da bi istraga mogla potrajati mjesecima.

Pucnjava je jedan od najozbiljnijih akata američkog političkog nasilja od 11. septembra, rekao je Jacob Ware, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose.

"Ovo je užasan dan u historiji naše zemlje", rekao je Ware. "Mislim da nema razloga vjerovati da je ovo posljednje nasilje koje vidimo."

Predsjednik Joe Biden, Trumpov predsjednički rival, osudio je pucnjavu kao "bolesnu" i rekao da u Sjedinjenim Državama nema mjesta političkom nasilju.

Čak i prije pucnjave, jačao je strah od nemira povezanih s izborima - posebno nakon Trumpove podrške demonstrantima koji su upali u američki Kapitol tokom smrtonosnih nereda nakon njegovog poraza na izborima 2020. od Bidena.

Trump i mnogi od njegovih pristalica koji kažu da se osjećaju obespravljenima dugo su se žalili da su izbori 2020. pokradeni, iako nisu predstavljeni nikakvi dokazi o široko rasprostranjenoj prevari birača.

Mnogi republikanci su također uznemireni što se Trump suočio s talasom krivičnih prijava bez presedana nakon što je napustio funkciju, uključujući i one koje je podnijelo američko Ministarstvo pravde.

Prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u maju, dvije trećine Amerikanaca reklo je da je zabrinuto zbog mogućnosti da ekstremisti počine akte nasilja ako nisu zadovoljni rezultatom izbora u novembru.

Neki u Milwaukeeju su posebno zabrinuti zbog republikanske konvencije, pogotovo jer zakon države Wisconsin zabranjuje vlastima da zabrane vatreno oružje u proširenoj zoni sigurnosti konvencije poznatoj kao "otisak stopala".

Ranije ove godine, neki lokalni političari u Milwaukeeju pokušali su, ali nisu uspjeli, donijeti zakon koji bi zabranio oružje u otisku. Tajna služba kaže da neće dozvoliti građanima da nose bilo kakvo oružje u "tvrdom perimetru", gdje su potrebne akreditacije za ulazak.

Ljudi šetaju ispred Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju
Ljudi šetaju ispred Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju

Jedan lokalni odbornik nazvao je propise "apsurdnim", napominjući da će onima koji se nalaze u otisku biti dozvoljeno da nose poluautomatske puške, ali ne i teniske loptice, navodi Milwaukee Journal Sentinel.

Brett Bruen, bivši američki diplomata koji sada vodi agenciju za krizne komunikacije pod nazivom Global Situation Room, rekao je da postoji hitna potreba da oni u američkoj politici ublaže svoju radikalnu retoriku.

"Lideri obje strane moraju napraviti korak unazad", rekao je Bruen, koji je požalio da su neki američki političari već počeli politizirati tragediju.

Kako su se detalji pucnjave u subotu još pojavljivali, izgleda da je Mike Collins, član Predstavničkog doma iz Gruzije, optužio Bidena, bez dokaza, da je organizirao pokušaj atentata.

"Joe Biden je poslao naredbe", rekao je Collins u objavi na društvenoj mreži X.

Collins je mislio na Bidenov nedavni komentar da je "vrijeme da se Trump stavi u oči" - pokušaj da se medijski fokus pomakne sa onoga što su posmatrači rekli da je loš učinak debate.

Trump je takođe često koristio zapaljivu retoriku - na primer, rugajući se mužu bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koji je zadobio teške povrede nakon što ga je uljez pretukao čekićem tokom napada 2022.

Ali Alex Grey, bivši šef osoblja Trumpovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, usprotivio se komentarima lijevo orijentiranih ličnosti koje Trumpa predstavljaju kao fašističkog diktatora.

"Čujemo puno priča o tome da predsjednik Trump navodno predstavlja prijetnju demokratiji. Mislim da ono što svi treba da uradimo je da napravimo korak unazad", rekao je Grej.

Grej, koji prisustvuje konvenciji, rekao je da je siguran u bezbjednost na događaju. Rekao je da se nada da će konvencija postati prilika za Trumpa i druge republikance da iznesu "viziju koja podiže i objedinjuje" američke demokratske institucije.

"On je sada prvi američki predsjednik nakon Ronalda Reagana koji se suočio s metkom ubice. On je jedinstveno postavljen da daje komentare o snazi, otpornosti i izdržljivosti naše demokratije", dodao je Grey.

Mnogi posmatrači, uključujući Warea, kažu da će dramatične slike okrvavljenog Trumpa koji prkosno stisne šaku nakon što je upucan ojačati njegove pristalice, što će vjerovatno povećati njegove izborne šanse. Međutim, incident takođe povećava šanse za dodatne nemire, rekao je on.

"Nalazimo se u veoma zastrašujućem trenutku", dodao je. "I nisam baš siguran kako izgleda naša zemlja koja se sutra budi nakon ovakvog incidenta."

Šta se zna o Thomasu Matthewu Crooksu, osumnjičenom strijelcu sa Trumpovog skupa

Pripadnici policije čuvaju perimetar osumnjičenog za pucnjavu na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa
Pripadnici policije čuvaju perimetar osumnjičenog za pucnjavu na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa

FBI je identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pensilvaniji kao osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u subotu na predizbornom skupu.

Osumnjičenog je ranila i ubila Tajna služba nekoliko sekundi nakon što je navodno ispalio hice prema bini na kojoj je Trump govorio, u Butleru u Pensilvaniji.

FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je jedan učesnik skupa poginuo, a dva gledaoca su teško povrijeđena. Tramp je pogođen u uho.

Državni birački spiskovi pokazuju da je Crooks bio registrovani republikanac. Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi put da je Crooks bio dovoljno star da glasa u predsjedničkoj utrci.

Crooks je živio oko sat vremena od mjesta pucnjave u Butleru. Federalna uprava za avijaciju saopštila je u nedjelju da je zatvorila zračni prostor iznad Bethel Parka iz "posebnih sigurnosnih razloga".

Kada je Crooks imao 17 godina, donirao je 15 dolara ActBlueu, odboru za političku akciju koji prikuplja novac za lijevo orijentirane i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021.

Donacija je namijenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju. Grupe nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa za komentar.

Crooksov otac, Matthew Crooks, 53, rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i da će sačekati dok ne razgovara sa policijom prije nego što progovori o svom sinu.

Thomas Crooks je 2022. diplomirao srednju školu Bethel Park, prema Pittsburgh Tribune-Review. Dobio je 500 dolara nagrade od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, navodi list.

Videozapis sa ceremonije diplomiranja 2022. koji je citirao New York Times prikazuje Crooksa kako prima diplomu srednje škole uz aplauz. Video s te ceremonije objavljen na internetu prikazuje Crooks sa naočalama u crnoj maturskoj uniformi te pozira sa školskim zvaničnikom.

Reuters nije mogao odmah provjeriti autentičnost snimka.

Zvaničnici za provođenje zakona rekli su u subotu da Crooks nije nosio identifikaciju na mjestu pucnjave i da je morao biti identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo provjeriti njegov DNK i dobiti biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rojek, glavni specijalni agent FBI-a tokom brifinga za novinare.

USA Today je izvijestio da je na desetine vozila za provođenje zakona stacionirano ispred prebivališta navedenog na adresi u Crooksovom biračkom spisku. Agenti Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv bili su na licu mesta, a u rezidenciji je bio i odred za bombe, javlja USA Today.

Perimetar stanovanja osumnjičenog u nedjelju je čuvan žutom policijskom trakom za upozorenje. Vozilo policije okruga Alleghany bilo je parkirano ispred.

"Ludilo je da bi bilo ko ovo uradio", rekao je Den Maloni, 30-godišnji stanovnik tog područja, a prenosi USA Today.

Reuters nije mogao odmah identificirati naloge na društvenim mrežama ili druge objave na internetu od strane Crooksa.

Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile bilo koji račun u vezi sa osumnjičenim.

Pucnjava na Trumpovom skupu, nakon godina povećanog nivoa prijetnje

Agenti američke tajne službe, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.
Agenti američke tajne službe, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.

Pucnji koji su presjekli zrak tokom predizbornog mitinga – pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa – stavljaju novi fokus na ionako punu prijetnju koja je dužnosnike nacionalne sigurnosti dovela na ivicu više od tri godine.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams objavio je kasno u subotu da tjera policiju u određena područja "iz obilja opreza", nakon pucnjave u Butleru u Pensilvaniji, u kojoj je ubijena jedna osoba, a u kojoj je Trump napustio pozornicu krvav po licu.

"Događaji koji su se odigrali na današnjem skupu u Pensilvaniji su užasni", objavio je Adams na platformi društvenih medija X. “Političkom nasilju nije mjesto u ovoj zemlji.

Mogućnost političkog nasilja bila je glavna briga američkog Odjela za unutrašnju sigurnost još u januaru 2021. godine, kada je izdalo bilten upozorenje da bi se ohrabreni domaći ekstremisti mogli mobilizirati nakon proboja američkog Kapitola ranije tog mjeseca.

Najnovija procjena domovinske sigurnosti, u septembru, upozorila je na “visok rizik” od potencijalnog napada, ukazujući na “usamljene prestupnike ili napade u malim grupama koji se dešavaju uz malo upozorenja”.

Nadalje upozorava da bi im izbori 2024. mogli biti na nišanu i da bi napadi mogli biti usmjereni na "vladine zvaničnike, birače i osoblje i infrastrukturu vezano za izbore, uključujući biračka mjesta, lokacije za glasačke kutije, mjesta za registraciju birača, kampanje, političke stranačke kancelarije i mesta za brojanje glasova."

"Uopšte nije iznenađujuće vidjeti ovo", rekao je za Glas Amerike Colin Clarke, direktor istraživanja u globalnoj obavještajnoj kompaniji The Soufan Group.

"Napetosti su se jačale na obje strane političkog spektra i ekstremisti su zaživjeli", rekao je on, upozoravajući da bi pucnjava mogla učiniti naredne dane i sedmice opasnijim.

Rachel Kleinfeld, viši saradnik u Carnegie Endowment for International Peace i stručnjakinja za političko nasilje, rekla je za Glas Amerike da bi potencijal za nasilje mogao utjecati na manje poznate političare i više lokalnih rasa.

"Amerika se već nekoliko godina suočava sa sve većim prijetnjama političkim nasiljem protiv političara i kandidata na svim nivoima, od školskog odbora do sada predsjednika", rekla je ona.

Kleinfeld je rekla da će biti potrebno više od povećane sigurnosti kako bi se dodatno nasilje spriječilo.

Politički lideri takođe treba da daju izjave u kojima osuđuju svako političko nasilje, kojem nema mjesta u demokratiji“, rekla je ona. “Znamo da su izjave lidera važne.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je zakonodavcima u junu da okruženje prijetnji ostaje opasno.

Mi smatramo da je prijetnja od terorizma u zemlji, rekao bih, uporna i značajna“, rekao je Wray.

Postojala su i uzastopna upozorenja o kontinuiranim pokušajima Rusije i Irana, posebno, da zatruju američki pejzaž društvenih medija i podstaknu tenzije.

U procjeni američkog Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe, objavljenoj u utorak, Moskva se optužuje da nastoji "pojačati domaće podjele" uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Nadalje je optužio Teheran da djeluje kao "agent haosa", nastojeći "podstaknuti društvene podjele i potkopati povjerenje u američke demokratske institucije".

Da li su i kako ovi faktori igrali ulogu u pucnjavi na Trumpovom skupu u subotu još uvijek se istražuje, ali neki analitičari kažu da je vjerovatno bilo samo pitanje vremena kada će bijes prerasti u akciju.

"Postoji toliko toga što ne znamo o tome šta se dogodilo, tako da nema ničega osim nagađanja", rekao je Clarke.

Moja glavna briga,” rekao je, “je da bi ovo moglo dovesti do spirale nasilja i da bi moglo obilježiti ostatak izborne sezone.”

FBI: Identificiran osumnjičeni za pokušaj atentata na Trumpa

FBI je saopštio rano u nedjelju da je identificirao 20-godišnjeg Matthewa Crooksa kao "umiješanog subjekta" u pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Agencija za provođenje zakona je u kratkom saopćenju navela da je Crooks iz Bethel Parka u Pensilvaniji, oko sat vremena vožnje od mjesta političkog skupa na kojem je Trump upucan u uho dok je držao predizborni govor.

U saopštenju se ne navode više pojedinosti o Crooksu, za kojeg svjedoci kažu da je otvorio vatru iz puške s obližnjeg krova ispred mjesta skupa prije nego što su ga ubili službenici za provođenje zakona.

FBI je saopštio da je "aktivna i u toku istraga" o incidentu, napominjući da svako ko ima informaciju treba odmah kontaktirati vlasti.

Najmanje jedan gledalac je poginuo, a dvojica su teško povrijeđena u pucnjavi, koja se dogodila u velikom, nenatkrivenom otvorenom prostoru u Butleru u Pensilvaniji.

Ranije u nedjelju, Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za terensku kancelariju u Pittsburghu, rekao je novinarima da je "iznenađujuće" da je napadač pucao četiri ili pet puta prije nego što je ubijen.

Trenutno nemamo utvrđen motiv, iako naši istražitelji neumorno rade na otkrivanju šta je to bio motiv”, rekao je Rojek, napominjući da bi istraga mogla potrajati mjesecima.

U objavi na društvenim mrežama, Trump je rekao da je "dobro" nakon što je pogođen metkom koji mu je probio gornji dio desnog uha. Trump je pušten iz bolnice kasno u subotu.

"Nevjerovatno je da se takav čin može dogoditi u našoj zemlji", dodao je Trump.

Osude

Incident prijeti da dodatno intenzivira tešku predsjedničku utrku i rasplamsava retoriku oko ionako napete nacionalne debate.

Događaj je potaknuo predsjednika Joea Bidena, potpredsjednicu Kamalu Harris i bivšeg predsjednika Baracka Obamu da daju snažne izjave u kojima osuđuju političko nasilje.

Kasno u subotu, Bijela kuća je saopštila da je Biden razgovarao s Trumpom - iako nije odmah dala detalje razgovora. Administracija je također rekla da se vraća u Bijelu kuću u ranim jutarnjim satima u nedjelju, umjesto da ostane u svojoj kući u Delawareu kako je planirano.

Ubrzo nakon incidenta, Biden je objavio izjavu u kojoj je rekao: "Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na skupu." Nastavio je: „U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedna nacija da to osudimo.”

Potpredsjednica Harris je također izdala izjavu u kojoj je poželjela Trumpu dobro i rekla: "Svi moramo osuditi ovaj odvratni čin i učiniti svoj dio kako bismo osigurali da ne dovede do još većeg nasilja."

'Bolesno'

Nekoliko minuta kasnije, Biden je razgovarao sa novinarima.

U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja”, rekao je. “Bolesno je. To je bolesno. To je jedan od razloga zašto moramo ujediniti ovu zemlju. Ne možemo dozvoliti da se ovo dešava. Ne možemo biti ovakvi. Ne možemo ovo oprostiti.

Bidenova kampanja je također rekla, u izjavi, da "pauzira svu odlaznu komunikaciju i radi na ukidanju naših televizijskih reklama što je prije moguće".

Bivši predsjednik Barack Obama ponovio je Bidenovu zabrinutost.

Apsolutno nema mjesta političkom nasilju u našoj demokratiji“, navodi se u njegovoj izjavi. “Iako još ne znamo tačno šta se dogodilo, svi bismo trebali odahnuti što bivši predsjednik Trump nije ozbiljno povrijeđen i iskoristiti ovaj trenutak da se ponovo posvetimo uljudnosti i poštovanju u našoj politici. Mišel i ja mu želimo brz oporavak.

U subotu, u izjavi na društvenoj mreži X, Republikanski nacionalni komitet rekao je da Trump i dalje namjerava da se pojavi na stranačkoj konvenciji u Milwaukeeju u ponedjeljak.

'Svijet se promijenio'

Analitičari kažu da je ovo historijski događaj.

Ovo je izuzetno mračan dan u Americi -- izuzetno mračan dan u našoj demokratiji. Možda najozbiljniji čin političkog nasilja koji smo vidjeli barem od 11. septembra”, rekao je Jacob Ware, istraživač u Vijeću za međunarodne odnose.

"Govorimo o ozbiljnoj kredibilnoj prijetnji atentatom na bivšeg lidera slobodnog svijeta koji aktivno vodi kampanju za predsjednika... zaista je zastrašujuće i zastrašujuće razmišljati o tome koji su sljedeći koraci u ovoj priči", rekao je za Glas Amerike.

Danas se svijet promijenio“, rekao je profesor Univerziteta George Washington Casey Burgat.

Pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Trumpa neće imati duboke posljedice samo na ove izbore već i na šire stanje američke politike."

"Incident će dodatno produbiti partijske podjele, a istovremeno će pokrenuti kritički dijalog o prirodi političkog diskursa i nasilja u modernoj američkoj politici", dodao je.

Biće stranačko upiranje prstom o tome kako i zašto se to dogodilo, ali širom političkog spektra s pravom ćemo čuti jedinstveno odbacivanje svakog političkog nasilja. Mogu se samo nadati da će ovo drugo pobijediti.

Pucnjava se dogodila ubrzo nakon što je Tramp izašao na scenu. Gomila je čula nekoliko zvukova sličnih paljbi iz malokalibarskog oružja prije nego što je bivši predsjednik posegnuo za bočnom stranom lica i sagnuo se. Odmah su ga obuzeli agenti iz Tajne službe i moglo se čuti kako govori „daj da uzmem cipele“, prije nego što je ustao, a krug agenata ga je čvrsto okružio.

Zatim, krvareći iz desnog uha, rekao je, više puta, "čekaj." Zatim je podigao desnu šaku i ljutito pokazao na mjesto u srednjoj udaljenosti i ponovio istu jednosložnu riječ tri puta. Činilo se da je to "borba, borba, borba".

Trampove republikanske pristalice brzo su reagovale.

Senator J. D. Vance iz Ohaja – koji se smatra jednim od favorita za Trumpovog potpredsjednika – napisao je: „Svi mi se pridružite u molitvi za našeg predsjednika Trumpa i sve na tom skupu. Nadam se da su svi dobro.”

Drugi kandidat za potpredsjednicu, senator Marko Rubio s Floride, tvitovao je "Bog je zaštitio predsjednika Trumpa".

Počeli su da reaguju i svjetski lideri.

“Sara i ja smo bili šokirani očiglednim napadom na predsjednika Trumpa”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Molimo se za njegovu sigurnost i brz oporavak.

U Milwaukeeju, gdje su se delegati, kandidati i mediji pripremali u ponedjeljak na konvenciju na kojoj se očekuje da će Trump biti službeno imenovan za predsjedničkog kandidata svoje stranke, oni koji su u gušti stvari zvučali su svoju frustraciju zbog gorkog stanja američke politike.

Mislim da treba da smanjimo retoriku i ljutnju”, rekla je Laura Baiger, zamjenica delegata iz Tennesseeja. “Zašto jednostavno ne možemo razgovarati jedno s drugim? Toliko je toga da se svi pojačavaju, da je to jednostavno ludo. I nema razloga za to. Treba nam jedinstvo. Moramo da počnemo da pričamo jedni sa drugima. Razgovarati jedni s drugima, slušati jedni druge."

Katherine Gypson, Steve Herman, Marko Protić, Mykhailo Komadovsky, Sayed Aziz Rahman, Jeff Seldin i Patsy Widakuswara dali su doprinos ovom izvještaju iz Washingtona. Jorge Agobian je doprinio iz Milwaukeeja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG