Linkovi

Tramp kažnjen s 10.000 dolara zbog omalovažavanja suda


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump je iznenada pozvan na klupu za svjedoke, a zatim kažnjen sa 10.000 dolara u srijedu nakon što je sudija na njegovom suđenju za građansku prijevaru rekao da je bivši predsjednik prekršio naredbu o zabrani omalovažavanja.

To je drugi put u manje od nedelju dana da je Tramp kažnjen zbog svojih komentara van suda.

Prije izricanja posljednje novčane kazne, sudac Arthur Engoron pozvao je Trumpa za sto odbrane da svjedoči o svom komentaru novinarima nekoliko sati ranije o "osobi koja je vrlo pristrasna koja sjedi pored" sudije.

Engoron je već naredio svim učesnicima suđenja da ne komentarišu javno o njegovom osoblju. To ograničenje od 3. oktobra uslijedilo je nakon Trumpove objave na društvenim mrežama koja je klevetala glavnog sudijskog službenika, koji sjedi pored njega.

Trump i njegovi advokati insistirali su da njegov komentar u srijedu nije bio o službeniku. Rekli su da je mislio na Michaela Cohena, bivšeg Trumpovog advokata koji je svjedočio.

Engoron je rekao da Trumpova tvrdnja "nije vjerodostojna", napominjući da je sjedio bliže službeniku nego Cohenu.

“Ideja da bi se izjava odnosila na svjedoka”, rekao je Engoron, “za mene nema smisla.”

Pet dana ranije, Trump je kažnjen sa 5.000 dolara nakon što je Engoron saznao da je uvredljiva objava na društvenim mrežama s početka oktobra ležala na web stranici Trumpove kampanje sedmicama nakon što je uklonjena - po nalogu sudije - sa Trumpove platforme Truth Social Media.

Zatim, u srijedu, republikanski predsjednički kandidat požalio se u hodniku zgrade suda da je Engoron, demokrata, "veoma pristrasan sudija, s osobom koja je vrlo pristrasna koja sjedi pored njega, možda čak i mnogo pristranija od njega".

Pod zakletvom na klupi za svjedoke, Trump je rekao sudiji da je primedba bila usmjerena na "vi i Cohen".

Ali Trump nije krio svoju frustraciju službenikom. „Mislim da je veoma pristrasna prema nama. Mislim da smo to jasno stavili do znanja”, rekao je Tramp tokom otprilike dva minuta govora.

Trojica Trampovih advokata prigovorila su na kaznu od 10.000 dolara, i ponovili su Trampovu tvrdnju da je službenik bio pristrasan.

Nedugo nakon što je kažnjen i nekoliko trenutaka nakon što je jedan od njegovih advokata završio ispitivanje Cohena, Trump je ustao i izašao iz sudnice, praćen svojim sinom Ericom. Donald Trump je dobrovoljno prisustvovao suđenju i može otići kad god želi.

Epizode postavljaju pitanja o tome može li se Trump pridržavati sudskih direktiva koje imaju za cilj obuzdati njegovu retoriku uz poštovanje njegovih prava na slobodu govora dok se bori za povratak u Bijelu kuću.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG