Linkovi

Sudije Vrhovnog suda skeptične prema mogućnosti skidanja Trumpovog imena sa glasačkog listića


Protest protivnika Donalda Trumpa ispred Vrhovnog suda SAD (Foto: VOA, Jovana Đurović)
Protest protivnika Donalda Trumpa ispred Vrhovnog suda SAD (Foto: VOA, Jovana Đurović)

Sudije Vrhovnog suda SAD u četvrtak su izgledale skeptično prema sudskoj odluci kojom je bivši predsjednik Donald Trump uklonjen sa glasačkih listića u Coloradu zbog učešća u pobuni tokom napada na Capitol 2021, u slučaju koji bi mogao da ima velike implikacije na novembarske izbore.

Devet sudija je slušalo argumente Trumpov žalbe na odluku najvišeg suda u Coloradu od 19. decembra da ga diskvalifikuje sa primarnih republikanskih izbora u toj državi prema 14. amandmanu Ustava SAD nakon što je utvrđeno da je učestvovao u pobuni.

Sudije su ispitivale Jason Murrayja, advokata koji predstavlja četiri republikanska i dva nezavisna glasača koji se zalažu da Trump ne bude na listiću.

Konzervativni sudija John Roberts rekao je da će, ako odluka iz Colorada bude potvrđena, druge države nastaviti sa sopstvenim postupkom diskvalifikacije bilo demokratskih ili republikanskih kandidata.

„I sve će da se svede na samo nekoliko država koje će odlučiti o predsjedničkim izborima. To je prilično zastrašujuća posljedica”, rekao je Roberts.

Neki ljudi tvrde da bi posljedice onoga što je uradio Vrhovni sud Colorada bile prilično teške, rekao je konzervativni sudija Samuel Alito.

„Odluka Vrhovnog suda Colorada mogla bi efikasno da reši ovo pitanje za mnoge druge države, možda i sve druge države“.

„Mislim da je pitanje sa kojim morate da se suočite zašto jedna država treba da odluči ko će biti predsjednik SAD“, upitala je liberalna sutkinja Elena Kagan. „Ovo pitanje da li bivši predsjednik diskvalifikovan za pobunu, da ponovo bude predsjednik... meni zvuči da je na užasno nacionalnom nivou“.

Roberts je također rekao Mariju da je suština 14. amandmana da ograniči državnu vlast, a da istovremeno poveća federalnu moć.

„Zar to ne bi bilo posljednje mjesto gdje biste tražili ovlaštenje od država... da sprovedu predsjednički izborni proces. To je, čini se, stav koji je u sukobu sa cijelim 14. amandmana i veoma neistorijski”, rekao je Roberts.

„Ne, poštovani sudija”, rekao je Murray, rekavši da je državna vlast nad izborima sadržana na drugim mjestima u Ustavu.

Sudije su ispitale Trumpovog advokata Jonathana Mitchella zbog njegovih argumenata da Odjeljak 3 ne mogu sprovoditi država koje nemaju zakonodavstvo Kongresa i da predsjednici ne podležu tom odeljku.

Roberts je pitao Mitchella da li bi najviši izborni zvaničnik neke države mogao da diskvalifikuje kandidata koji se javi i kaže da je položio zakletvu pomenutu u odredbi i da je učestvovao u pobuni.

„Ne, državni sekretar to nije mogao da uradi”, rekao je Mitchell.

„Dakle, ako bi država zabranila glasanje čak i pobunjeniku koji je priznao djelo, to bi dodavalo i mijenjalo ustavne kvalifikacije za funkciju”, dodao je Mitchell.

„Ako je kandidat priznao učešće u pobuni, Odjeljak 3 mu i dalje dozvoljava da se kandiduje za funkciju, pa čak i da pobedi na izborima - a zatim da vidimo da li će Kongres ukinuti taj invaliditet nakon izbora”, rekao je Mitchell.

Desetine demonstranata okupilo se ispred zgrade suda od bijelog mermera u sunčano i prohladno zimsko jutro. Neki su držali natpise „Neuspjeli državni udar“, „Uklonite Trumpa“ i „Trump je izdajnik“. Policija je postavila barikade oko zgrade suda.

Vrhovni sud se sastao po Trumpovom zahtjevu, odnosno njegovoj žalbi na odluku vrhovnog suda u Coloradu iz decembra 2023. po kojoj je Trump diskvalifikovan sa stranačkih izbora u toj državi. Sud se pozvao na 14. amandman Ustava SAD prema koji propisuje da oni koji su učestvovali u oružanoj pobuni, u ovom slučaju u neredima 6. januara 2021. godine, ne mogu obavljati javnu funkciju.

Šta ovaj slučaj znači za Trumpa, a šta za sud?

Trump je favorit da postane predsjednički kandidat Republikanske stranke i za njega je važno da može da se kandiduje u svih 50 saveznih država na izborima protiv Joea Bidena 5. novembra. Osim Colorada, i neke druge države su pokrenule inicijativu da diskvalifikuju Trumpa sa glasačkog listića, među njima je i Maine. Ta odluka još nije stupila na snagu dok se o slučaju Colorada ne izjasni Vrhovni sud.

Za Vrhovni sud, u kojem je većina (6 od 9) sudija konzervativna, a troje ih je postavio Trump, ovaj slučaj predstavlja novi izazov.

Posebno ako se bude odlučivalo po ideološkim linijama, pa sudije budu viđene kao partijski ostrašćene. Vrhovni sud se nije uključivao u izbore od odluke 2000. godine, kada je presudio u korist Georgea Busha mlađeg protiv Ala Gorea, i odigrao ključnu ulogu u finišu tih izbora.

Koje pravno pitanje je u centru rasprave?

Šestoro birača iz Colorada, četvoro republikanca i dvoje koji ne pripadaju nijednoj partiji, podnijelo je tužbu državnom sudu u kojoj je tražilo da se Trump isključi sa glasačkog listića. Oni su se pozvali na Član 3. 14. amandmana koji kaže da "funkcioner SAD koji je položio zakletvu da će poštovati Ustav, a onda učestvovao u oružanoj pobuni protiv istog, ili pomagao neprijateljima, ne može da bude izabran na javnu funkciju".

Protest protivnika Donalda Trumpa ispred Vrhovnog suda. (Foto: VOA, Jovana Đurović)
Protest protivnika Donalda Trumpa ispred Vrhovnog suda. (Foto: VOA, Jovana Đurović)

Amandman je rafitikovan neposredno poslije Građanskog rata 1861-1865. godine u kojem su se države sa juga, koje su dozvoljavale ropstvo, pobunile protiv američke vlade.

Šta je rekao sud u Coloradu?

Vrhovni sud Colorada je presudio da je Trump, kroz poteze koje je povlačio 6. januara - od insistiranja na lažnim tvrdnjama da su izbori pokradeni do pozivanja svojih pristalica da odu na Capitol i da se bore - zapravo učestvovao u oružanoj pobuni.

Također je odlučio da je Trump pomagao pobunjenicima da spriječe mirnu tranziciju vlasti, jer su upadom u Kongres pokušali da zaustave potvrdu Bidenove izborne pobjede 2020. godine.

Koji su Trumpovi argumenti?

Među ključnim argumentima Trumpovih advokata je i taj da predsjednici ne potpadaju pod Član 3. 14. amandmana, jer oni nisu "javni funkcioneri SAD". Oni pod funkcionerima smatraju ljude koje je postavio predsjednik. Također tvrde da se Član 3. ne može primijeniti od strane suda bez propisa koje donosi Kongres, da taj član ne brani kandidovanje na funkciju i da, na kraju krajeva, Trump nije učestvovao u pobuni.

Šta kažu oni koji su tužili Trumpa?

Podnosioci tužbe, predvođeni 91-godišnjom republikankom iz Colorada Normom Anderson, kažu da je jasno da je predsjednik "funkcioner SAD" i da nema smisla da Član 3. važi za sve ostale pobunjenike sem za onog koji se nalazi na najvišoj funkciji u zemlji.

Nasuprot Trumpovim adovkatima, tvrde da državni sudovi imaju pravo da bez Kongresa primenjuju Član 3, kao i ostale članove.

Kako će sudije voditi ovaj slučaj?

Sudijama Vrhovnog suda je trebalo samo dva dana da pozitivno odgovore na Trumpov zahtjev da se izjasne o ovom pitanju.

U četvrtak će početi proces saslušavanjem usmenih argumenata, ali nije jasno na šta će se tačno fokusirati. Budući da se republikanski primarni izbori u Coloradu odvijaju 5. marta ove godine, i da se pitanje odnosi na to da li Trump može da bude diskvalifikovan sa tih izbora, sudije bi mogle brzo da donesu odluku u ovom slučaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG