Linkovi

Trump imenovao novog šefa osoblja Bijele kuće


Mark Meadows, kongresmen iz Južne Karoline, tokom procesa opoziva je na TV stanicama odlučno branio predsjednika Trumpa.
Mark Meadows, kongresmen iz Južne Karoline, tokom procesa opoziva je na TV stanicama odlučno branio predsjednika Trumpa.

Predsjednik Donald Tramp, koji je kritikovan zbog načina na koji je njegova administracija pristupila krizi epidemije koronavirusa, postavio je republikanskog kongresmena Marka Meadowsa za novog šefa osoblja i smijenio Micka Mulvaneyja, koji je više od godinu proveo kao vršilac dužnosti šefa osoblja.

Trump je u seriji tvitova sinoć saopštio iznenadnu promjenu, i najavio je da će Mulvaney biti novi specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Sjevernu Irsku.

"Odavno sarađujem sa Markom i imamo veoma dobar odnos", napisao je Trump i zahvalio Mulvaneyju, koji je sve vrijeme bio vršilac dužnosti - na tome što je dobro služio administraciji.

Dugo se nagađalo da će Meadows preći u administraciju a objavio je da se neće ponovo kandidovati za svoje mjesto kongresmena iz Sjeverne Karoline. On je četvrti Trumpov šef osoblja od kada je predsjednik stupio na položaj.

Odlazeći vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney
Odlazeći vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney

Odluka je donijeta u trenutku dok se Trumpova administracija suočava sa kritikama zbog reagovanja na izbijanje zaraze koronavirusom.

Mulvaney je bio zadužen za koordinisanje odgovora administracije na virus dok Trump nije imenovao potpredsjednika Mikea Pencea da na nivou cijele vlade radi na mjerama za spriječavanje širenja koronavirusa.

Mulvaney je mejsecima marginalizovan unutar Bijele kuće, gdje je imao sve manju ulogu a Trump je mjesecima razmišljao o promjeni šefa osoblja ali je želio da sačeka da se završi procedura opoziva, tvrdi anonimni izvor iz administracije.

Mulvaneyevi saradnici su međutim odbacivali glasine o njegovom odlasku i do nedavno govorili da on planira da ostane na položaju bar dok ne prođu izbori u novembru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG