Linkovi

Trump odobrio sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda


Sjedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (arhivski snimak)
Sjedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (arhivski snimak)

Predsednik SAD Donald Trump izdao je u četvrtak uredbu kojom se odobravaju sankcije protiv zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji istražuju da li su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

Zvaničnici Trumpove administracije saopštili su da međunarodni sud sa sjedištem u Hagu preti da naruši američki suverenitet i optužili Rusiju da ga zloupotrebljava u svoje svrhe, prenosi agencija Reuters.

Trumpovom uredbom se daju ovlaštenja državnom sekretaru Majku Pompeu da u saradnji sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom blokira imovinu u Americi, pojedinaca uključenih u istragu i da spriječi njihov ulazak u SAD, kao i članova njihovih porodica. To se navodi u pismu koje je Trump tim povodom uputio Predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Aktivisti za ljudska prava oštro su kritikovali najnoviji potez Bijele kuće. Andrea Praso, direktorka kancelarije Human Rights Watch u Washingtonu, rekla je da se time pokazuje "prezir za globalnu vladavinu prava" i da je riječ o "otvorenom pokušaju opstrukcije".

Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda želi da istraži moguće zločine počinjene između 2003. i 2014. godine, među kojima su i masovna ubistva civila za koje su odgovorni Talibani, kao i navodna mučenje zatvorenika od strane afganistanskih vlasti i u manjoj mjeri američkih snaga i CIA-e. Početak istrage je odobren u martu.

Međunarodni krivični sud je osnovan 2002. godine da bi procesuirao ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Ima jurisdikciju samo kada države članice nisu u mogućnosti ili nisu spremne da same procesuiraju te zločine.

SAD nikada nisu bile članice MKS-a. Afganistan jeste, ali vlasti te zemlje tvrde da bi lokalni sudovi trebalo da se bave bilo kojim slučajevima ratnih zločina.

Trumpova administracije je prije godinu dana uvela ograničenja na putovanje i druge sankcije protiv zaposlenih u Međunarodnom krivičnom sudu.

XS
SM
MD
LG