Linkovi

Trump i saradnici demantuju tvrdnje iz Woodwardove knjige


Korice knjige Boba Woodwarda "Strah: Trump u Bijeloj kući"
Korice knjige Boba Woodwarda "Strah: Trump u Bijeloj kući"

Predsjednik Trump ponovo je napao legendarnog novinara Washington Posta Boba Woodwarda zbog objavljivanja nove knjige koja opisuje Bijelu kuću pod njegovim vodstvom kao haotičnu i disfunkcionalnu.

Trump je na Twitteru postavio pitanje – zar nije sramota što ljudi mogu da napišu članak ili knjigu, potpuno izmisle činjenice i prođu sa tim a da ne plate nikakvu cijenu”, dodajući – “ne znam zašto političari u Washingtonu ne promjene zakone o kleveti.”

Bio je to najnoviji Trumpov napad na knjigu “Strah: Trump u Bijeloj kući” čiji su izvodi objavljeni u utorak. U njoj je Trump, na osnovu brojnih usmenih iskaza, opisan kao lider opasno neupućen u svjetska pitanja. U roku od nekoliko sati poslije prvih izvještaja o knjizi, Trump je počeo da je napada, tvrdeći da su citati i priče u knjizi “izmišljeni i obmana javnosti.”

Republikanski predsjednik je postavio pitanje da li je Woodward, novinar Washingtona Posta za kojeg se smatra da je doprinio uklanjanju Richarda Nixona sa vlasti 1974. – operativac opozicione Demokratske partije.

U knjizi se citiraju izjave šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja koji Trumpa opisuje kao “neuravnoteženog” i naziva ga “idiotom” koji je “iskliznuo iz kolosjeka”. Woodward takođe citira izjavu sekretara za odbranu Jima Mattisa koji kaže kako Trump pokazuje razumijevanje materije na nivou učenika petog ili šestog razreda. Oba zvaničnika demantovala su te izjave a Trump je retweetovao njihove demantije.

Sekretarica za štampu Bijele kuće, Sarah Sanders, takođe je odbacila Woodwardovu knjigu navodeći – “nisam pročitala mnogo njegovih knjiga. Kao i general Mattis, i ja volim da čitam beletristiku pa ću možda pročitati ovu.”

Woodward navodi da se u njegovoj knjizi na 448 stranica, koja će biti objavljena u slijedeći utorak, citiraju uglavnom anonimni izvori. U njoj se opisuje kako su saradnici u Trumpovoj Bijeloj kući orkestrirali svojevrsni “administrativni puč”, sklanjajući dokumenta sa njegovog stola da bi ga spriječili da ih vidi i potpiše. Autor kaže da je predsjednikova administracija pretrpjela “nervni slom” u prvih 19 mjeseci.

Woodwardova knjiga nije i prvi izvještaj novinara i bivših zaposlenih u Bijeloj kući o previranjima u zapadnom krilu od kada je Trump inaugurisan 2017.

John Kelly i Jim Mattis su odlučno demantovali da su iznijeli komentare koje je Woodward naveo u knjizi.

"Ideja da sam ikada nazvao predsjednika idiotom nije tačna”, rekao je šef Trumpovog kabineta navodeći da ima “izuzetno otvoren i snažan odnos sa Trumpom”.

“On uvijek zna šta mislim i obojica znamo da je ova priča potpuna glupost.” Kelly je saopštio da je privržen Trumpovom predsjedništvu, njegovim ciljevima i zemlji.

"Ovo je još jedan patetičan pokušaj da se baci ljaga na ljude bliske predsjedniku Trumpu i skrene pažnja sa brojnih uspjeha ove administracije”, ocijenio je Kelly.

Sekretar za odbranu Mattis je izjavio: “Riječi pune prezira o predsjedniku koje mi se pripisuju u Woodwardovoj knjizi nisam nikada izgovorio niti su izgovorene u mom prisustvu. Dok generalno uživam u čitanju beletristike, ovo je vrsta literature karakteristična za Washington a njegovi anonimni izvori nisu kredibilni.”

U knjizi se tvrdi da je, nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Asad naredio da se prošlog aprila upotrijebi hemijsko oružje protiv civila, Trump nazvao Mattisa i rekao da želi da se izvrši atentat na Assada. Kako se navodi, Mattis je, pošto je prekinuo vezu sa Trumpom, rekao jednom saradniku – “nećemo uraditi ništa od toga. Bićemo mnogo umjereniji.”

U knjizi se citira i živopisni rječnik Trumpovog bivšeg ličnog advokata Johna Dowda koji je Trumpa opisao kao “lažova” koji će “nositi narandžasto zatvorsko odijelo” ukoliko bude svjedočio pred specijalnim istražiteljem Robertom Muellerom koji razmatra veze Trumpove izborne kampanje 2016. i Rusije.

Woodward je u više navrata zatražio intervju sa Trumpom zbog knjige ali nije uspio da ga dobije. Prema snimku prošlomjesečnog Woodwardovog razgovora sa Trumpom koji je objavio Washington Post, Trump je optužio novinara da je napisao “veoma netačnu knjigu” koja neće pokazati da, kako je rekao, “nijedan prethodnik nije bolje obavljao bolje posao nego što ja radim kao predsjednik.”

XS
SM
MD
LG