Linkovi

Trump i Putin razgovarali telefonom


Vladimir Putin i Donald Trump tokom susreta na Samitu G20 u Osaki; arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)
Vladimir Putin i Donald Trump tokom susreta na Samitu G20 u Osaki; arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)

Predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Donald Trump i Vladimir Putin, razgovarali su telefonom - saopštili su Bijela kuća i zvanični Kremlj, objavila je agencija Reuters. Razgovor je održan na dan obilježevanja sedamdeset pete godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata na području Evrope.

Predsjednik Trump, kako je navedeno u saopštenju Bijele kuće u razgovoru sa Putinom, izrazio je želju za dogovorom o kontroli naoružanja koja bi obuhvatao Rusiju i Kinu.

“Predsjednik Trump potvrdio je da su Sjedinjene Države posvećene efikasnoj kontroli naoružanja koja uključuje ne samo Rusiju, već i Kinu, i raduje se budućim diskusijama kako bi se izbjegla skupa trka u naoružanju”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Teme razgovora, navodi Bijela kuća, bile su borba protiv pandemije koronavirusa i druga pitanja. Predsjednik Donald Trump poručio je da su SAD spremne da pomognu sve države koje se suočavaju sa pandemijom – uključujući i Rusiju, ukazano je u saopštenju.

Sa druge strane, zvanični Kremlj je u saopštenju ukazao da je američka strana predložila isporuku medicinske opreme Rusiji – bez navođenja više detalja. Navedeno je da su dvojica državnika razgovarala o globalnom tržištu nafte – kao i drugim pitanjima. U saopštenju nema pomena da su razmatrali kontrolu naoružanja – osim kratkog osvrta da su dvije države sposobne da sarađuju na obezbjeđivanju, kako je ukazano, strateške stabilnosti.

Američki predsjednik je do sada nekoliko puta ukazivao na potrebu da se Kina pridruži pregovorima Sjedinjenih Država i Kine Rusiji o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi zamijenio sporazum Novi START između Washingtons i Moskve koji ističe u februaru 2021.

Tim sporazumom Sjedinjenim Država i Rusiji bilo je uskraćeno raspoređivanje više od 1.550 nuklearnih bojevih glava – i ograničena upotreba kopnenih i podvodnih projektila i njihovih nosača.

Kina, država za koju se procjenjuje da raspolaže sa 300 komada nuklearnog oružja, odbacuje prijedloge predsednika SAD-a – tvrdeći da njeno nuklearno naoružanje ima odbrambene svrhe i ne predstavlja pretnju.

Sporazum Novi START (Strategic Arms Reduction Treaty) su, aprila 2010. u Pragu u Češkoj Republici, potpisali tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije Barack Obama i Dmitrij Medvedev. Stupio je na snagu februara 2011.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG