Linkovi

Trump i Erdogan telefonom razgovarali o kupovini ruskog proturaketnog sustava


Arhiv - Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan
Arhiv - Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan

Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski su razgovarali o turskom prijedlogu za formiranje zajedničke radne grupe o planiranoj kupnji ruskog proturaketnog sustava S-400, saopćeno je iz Ankare.

Dvije zemlje mjesecima raspravljaju o turskoj nabavi sustava raketne obrane, za koji Sjedinjene Države upozoravaju da je nespojiva s NATO-ovom obrambenom mrežom, te ističu da bi to moglo ugroziti kupnju američkih borbenih aviona F-35.

Bijela kuća potvrdila je u ponedjeljak kako su Trump i Erdogan razgovarali o namjeri Turske da kupi ruski raketni sustav S-400.

"Bili smo jasni i dosljedni u naglašavanju naše ozbiljne zabrinutosti u vezi s turskom akvizicijom raketnog sustava S-400 u brojnim prilikama i na najvišim razinama", rekao je dužnosnik američke administracije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i nekoliko američkih senatora upozorili su Tursku da će se suočiti s kaznama zbog kupnje sustava S-400 i to u skladu sa zakonom kojim određuju sankcije protiv zemalja koje nabavljaju vojnu opremu iz Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG