Linkovi

Tužioci u Georgiji: Suđenje Trumpu 4 mjeseca, planirano više od 150 svjedoka


Zamjenik okružnog tužioca Will Wooten iznosi argumente u Višem sudu okruga Fulton (Foto: Jason Getz/Pool via REUTERS)
Zamjenik okružnog tužioca Will Wooten iznosi argumente u Višem sudu okruga Fulton (Foto: Jason Getz/Pool via REUTERS)

Sudija u Georgiji, koji vodi slučaj pokrenut protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 optuženih zbog navodnog podrivanja izbora u toj američkoj državi, u srijedu je odbacio zahtjev dvoje optuženih da im bude suđeno odvojeno.

Sudija Višeg suda okruga Fulton Scott McAfee naveo je da će se advokatima Kenneth Chesebro i Sidney Powell suditi zajedno narednog mjeseca.

S obzirom na to da su njihovi advokati podnijeli zahtjev za brzo suđenje, sudija je naveo da će suđenje početi 23. oktobra, ali je bio skeptičan u pogledu argumenata tužilaca da bi tako brzo moglo biti suđeno svim optuženima zajedno.

Tužioci su na sudskom ročištu procijenili da će suđenje trajati četiri mjeseca i naveli da planiraju da pozovu više od 150 svjedoka. Ročište je prenošeno uživo na televiziji i YouTube kanalu sudije, što je znatno drugačije od ostala tri krivična slučaja protiv Trumpa, gdje kamere nisu bile dozvoljene u sudnicama.

Specijalni tužilac Nathan Wade, koji je dao procjenu od četiri mjeseca, rekao je da to ne obuhvata izbor porotnika i dodao da bi na tajming mogla da utiče odluka optuženih o tome da li će svjedočiti. Međutim, naglasio je da očekuje da će suđenje trajati toliko dugo bez obzira na to koliko optuženih bude obuhvatalo, tvrdeći da će - imajući u vidu da je slučaj pokrenut u okviru državnog zakona protiv reketiranja - tužioci dokazivati postojanje zavjere protiv svakog optuženog.

Glavna tužiteljka Fani Willis, koja je prošlog mjeseca objavila podizanje optužnice od 41 tačke, rekla je da želi da se svima optuženima sudi zajedno.

Međutim, neki od optuženih su već tražili ubrzanje procesa, pokušavajući da svoj slučaj razdvoje od drugih, dok drugi pak pokušavaju da suđenje prebace u federalni sud. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Sudija je tužiocima dao rok do utorka da podnesu argumente o tome da li žele da 23. oktobra počne suđenje za dvoje optuženih - Chesebroa i Powela - ili svih 19, među kojima je i Trump.

Trumpovi advokati tražili su da bivšem predsjedniku, ranom favoritu za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke, bude suđeno odvojeno od svih onih koji traže brzo suđenje.

Glavna tužiteljka okruga Fulton optužila je Trumpa za 13 krivičnih djela, među kojima je i reketiranje, zbog vršenja pritiska na zvaničnike Georgije da promijene rezultat izbora u njegovu korist, i zbog navodnog imenovanja lažnih elektora da bi se podrila formalna potvrda pobjede Joea Bidena u Kongresu.

Trump se 24. avgusta predao u zatvoru okruga Fulton, iz kojeg je brzo pušten uz kauciju od 200.000. Također je ušao u istoriju kao prvi bivši predsjednik sa policijskom fotografijom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG