Linkovi

Trump i Biden se razilaze oko imigracije - važnog pitanja u izbornoj godini


Migranti stoje američkog graničnog zida nakon što su ih zadržale američke imigracione vlasti, 27. decembar 2023.
Migranti stoje američkog graničnog zida nakon što su ih zadržale američke imigracione vlasti, 27. decembar 2023.

Ilegalna imigracija je jedno od najvažnijih pitanja pred ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD.

Na primarnim izborima u Visconsinu, ta tema je bila jedna od ključnih za mnoge birače, uključujući i Scotta Lindemanma koji radi kao horonarac.

„Imigracija, inflacija, pravo na život. To su za mene tri najvažnije stvari”, kaže on.

Lindemann je glasao za republikanca Donalda Trumpa i kaže da će opet. Trump je na mitingu u Visconsinu rekao da sprema „najveću deportaciju u američkoj historiji”, kako bi se otarasio ljudi koje smatra opasnim.

„Stižu nam zatvorenici, ubice, dileri droge, mentalno oboljeli, teroristi, dolaze nam najgori iz svih zemalja. Dolaze iz Konga, Jemena, Somalije, Sirije, iz cijelog svijeta. Dođu, mijenjaju našu zemlju, prijete joj, razaraju je i uništavaju”, rekao je Trump.

Nedavno istraživanje Centra za američke političke studije na Harvardu pokazalo je da je imigracija jako važno pitanje za birače u SAD-u, a čak trećina ga smatra važnijim od ekonomije, kriminala i zdravstvene zaštite.

Predsjednik SAD Joe Biden kaže da imigranti doprinose američkoj ekonomiji i da nisu opasne „životinje” kako ih naziva njegov protivnik.

„Prvi dan mandata sam predstavio sveobuhvatni plan kako da se popravi imigracioni sistem, da se osigura granica, nađe način za dobijanje državljanstva za one koji su ovde dovdeni kao djeca i za njihove porodice, za radnike na farmama, za one koji su radili u hitnim službama i pomogli nam da preguramo pandemiju, oni čine našu zajednicu. Zato što ja, za razliku od Donalda Trumpa, znam ko smo mi kao Amerikanci”, rekao je Biden.

Trumpove pristalice sjećaju se njegovog obećanja iz 2016. da će izgraditi zid na granici sa Meksikom. Kaže da će završiti taj posao ako bude reizabran.

„Uz pomoć vaših glasova, dobro ću osigurati granicu, spriječiću invaziju, zaustaviću klanicu, krvoproliće i ubistva, potpuno ćemo zaustaviti trgovce ljudima”, rekao je Trump.

Apelacioni sud SAD-a je prošle nedjelje zaustavio primjenu zakona u Texasu prema kojem se krivičnim djelom smatra svaki neautorizovani ulazak u tu državu, a texaškim sudijama se daje ovlaštenje da deportuju uhapšene.

Biden je rekao američkim gradonačelnicima da u Kongresu postoji dvostranački plan da se poboljša bezbjednost na granici sa više imigracionih sudija i službenika koji se bave azilom, kao i da je plan se uvede visokotehnološki sistem za pronalaženje droga.

„Taj prijedlog zakona bi spasao živote, uveo red na granicu. Predviđa sredstva za gradove kojima su preko potrebna. Također, predsjedniku daje ovlaštenje da privremeno zatvori granicu kada broj imigranata bude prevelik, i da ponovo uspostavi kontrolu nad granicom”, kazao je predsjednik SAD-a.

Republikanci u Predstavničkom domu usprotivili su se ovom prijedlogu zakona, a razlog tome bile su dijelom i Trumpove primjedbe. Senat također nije otišao dalje sa usvajanjem prijedloga.

XS
SM
MD
LG