Linkovi

SAD: “…. Vuk ćud ne mijenja…..”


„Predsjedničnki izbori će, kako sada izgleda, biti referendum o Trumpu – za ili protiv njega.“

Iako Donald Trump, predsjednički kandidat Demokratske strane, pokušava uvjeriti američku javnost da je ublažio stavove o ilegalnom useljeništvu i useljenicima koji godinama, pa i decenijama žive i rade u Sjedinjenim Državama bez reugliranog useljeničkog statusa, to nije bilo vidljivo u energičnom govoru koji je održao sredinom nedelje, neposredno poslije kratkog boravka u Meksiku. Mnogi umjereni Republikanci se nadaju ublažavanju tih stavova, je tvrdi Trumpovi stavovi, sudeći po anketama, oduzimaju glasove birača iz manjinskih grupa.

On i dalje ističe:

“Za one koji ilegalno borave u našoj zemlji, a traže legalizirane statusa, biće samo jedan, jedini put – da se vrate kući i apliciraju, kao i svi drugi, za legalan ulazak u Sjedinjene Države. Spriječićemo amnestiranja ilegalnog boravka i ilegalnog useljavanja, prekinućemo taj ciklus.”

Uz plan o zaustavljanju ilegalnog useljeništva i deportaciji onih koji su počinili krimaninal, sažet u 10 tačaka, Trump je ustvrdio da će Meksiko platiti gradnju novog zida duž meksičko-američke granice. Ton kojom je izrekao tu tvrdnju bio je mnogo čvršći nego poslije razgovora sa predsjednikom Meksika Enrikque Pena Nieto-m.

S druge strane, Hillary Clinton, Trumpov oponent, upozorava potencijalne birače birače da vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud:

Sada Trump pokušava da se predstavi u drugačijem svijetlu. Ali, ne dozvolite da budete zavarani. Stara meksička poslovica kaže – reci mi sa kim se družiž i ja ću ti reći ko si. Mi znamo ko je i što je Trump.”

Clintova i dalje vodi u anketama na nacionalnom nivou i u, za izbornu pobjedu, presudnim saveznim državama.

Trumpu će biti teško da proširi podršku na birače mimo onih koji su ga podržavali tokom primarnih unutar-stranačkig glasanja, smatra analitičar Stephen Wayne:

Trump se obraća i dopada ozlojeđenom članstvu Republikanske stranke. To nije članstvo cijele zemlje. Predsjedničnki izbori će, kako sada izgleda, biti referendum o Trumpu – za ili protiv njega. Pobijedio je na primarnim izborima, ali bi mogao izgubiti na opštim izborima upravo zbog stavova i obećanja koja su mu donijela pobjedu na primarnim izborima.”

Prema nekim novim anketama prednost Hillary Clinton opada, jer joj mnogi potencijalni birači ne vjeruju baš previše smatra profesor univerziteta George Mason Jeremy Mayer:

Hillary Clinton ima ogromne nedostatke. Da su Republikanci nominirali nekog tipičnog Republikanca, ne nekog novog Ronalda Reagana, nego prosječnog političara, izborna utrka bila bi vjerovatno potpuno izjednačena, imajući u vidu njenu ranjivost Hillary Clinton.”

Do predsjedničkih izbora je manje od dva mjeseca. Naredni veliki test za oba kandidata biće televizijske debate koje počinju krajem septembra.

SAD: “…. Vuk ćud ne mijenja…..”
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG