Linkovi

Trump kritički o doktoru Fauciju


Anthony Fauci i predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je doktora Anthonyja Faucija, člana državnog tima za borbu protiv koronavirusa i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je katastrofa. Da sam ga slušao imali bismo 500.000 mrtvih”, rekao je Trump, aludirajući na broj umrlih građana od posljedica koronavirusa, tokom razgovora sa zaposlenima svoje predsjedničke kampanje kome su mediji bili pozvani da prisustvuju.

Govoreći u Los Angelesu, uoči dva skupa zakazana u državi Arizona, Trump je rekao da je građanima dosta restrikcija zbog pandemije.

Ljudi kažu – štagod, samo nas ostavi na miru. Dosta im je svega. Dosadilo im je da slušaju Faucija i sve te idiote”, rekao je Trump na čijim predizbornim skupovima se okupljaju građani koji ne nose zaštitne maske - mahom ne primjenjujući i preporuke o fizičkom distanciranju koje preporučuju Fauci i drugi zdravstveni stručnjaci.

Trump je, međutim, u razgovoru dodao i da je Fauci, kako se izrazio, prijatan momak.

Prisutan je 500 godina”, rekao je Trump.

Doktor Fauci – jedan je od najcijenjenijih naučnika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama. Bio je u službi tokom vlasti republikanske i demokratske adnimistracije. Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine.

Fauci je izrazio javno nezadovoljstvo načinom na koji je citiran u predizbornom spotu Trumpove kampanje – rekavši televiziji CBS u emisiji “60 minuta” da niije iznenađen što je predsjednik Trump obolio od koronavirusa.

Predsjednik Trump i doktor Fauci član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, tokom pandemije su iznosili različite i nesaglasne stavove o načinima za suočavanje sa pandemijom COVID-19.

Predsjednik Sjedinjenih Država i prva dama preležali su COVID-19. Oboje su objavili da su, nakon liječenja, testovi pokazali da virus više nije prisutan u njihovom organizmu. Melania Trump je u objavi na interent stranici Bijele kuće ukazala da je od COVID-19 bio bolestan i njihov sin Barron – koji se, u međuvremenu, uspješno oporavio.

Ukupan broj oboljelih u svijetu od koronavirusa, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, premašio je četrdeset miliona. Prema istom izvoru, najveći broj oboljelih u svijetu zabilježen je u Sjedinjenim Državama, više od osam miliona i 200.000 građana. Isto važi i za broj žrtava - koji je premašio 220.000.

XS
SM
MD
LG