Linkovi

SAD: Još jedan pravni poraz predsjednika Trumpa


Sudije nisu u pravu... stav je Bijele kuće nakon odluka sudova u saveznim državama Hawaii i u Marylandu, kojima je do daljneg suspendirana izvršna naredba od 6. marta.

Bijela kuća je oštro osudila odluke sudija dva američka federalna suda kojima je blokirana primjena i druge izvršne naredbe predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska državljana šest dominantno muslimaskih zemalja u Sjedinjene Države.

Sudije nisu u pravu stav je Bijele kuće nakon odluka sudova u saveznim državama Hawaii i u Marylandu, kojima je do daljneg suspendirana izvršna naredba koju je predsjednik Trump potpisao 6. marta.

Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, je govoreći o tome rekao:

"Opasnost je realna, a zakon jasan. Predsjednik je izabran i da, uz druge bitne procese, poboljša naš uveliko problematični useljenički sistem. Nastaviće provoditi ustavne ovlasti i odgovornosti da bi zaštitio našu naciju."

Prva izvršna naredba o zabrani ulaska državljana većinski muslimanskih zemalja od 27. januara rezultirala je haosom na mnogim aerodromima i pokretanjem sudskih processa koji su doveli do odluka o blokadi te naredbe. Kao temeljni argument isticana diskriminatornost te nardbe i više sudija stalo je na stanovište da bi se njenom primjenom kršila američkim ustavom garantirana jednakost svih bez obzira na religiju.

Predsjednik Trump se ne slaže ta takvom ocjenom i nastavlja osuđivati sudske odluke, protivne koracima koje poduzima:

"Te odluke čine nas kao da izgledamo da smo slabi. Ali, vjerujte mi, mi to više nismo. Pogledajte naše granice."

Mada su mnoge presude američkih sudova protkelih godina i decenija izazivale nezadovoljstvo visokih zvaničnika izvršne vlasti, predsjednik Trump je ipak u kritikama i osudama sudija otišao dalje od bilo kojeg prethodnog predsjednika, kaže profesor na Pravnom fakultetu univerziteta Miami David Abraham i dodaje:

"Siguran sam da te kritike i osude iritiraju sudije, i konzervativne i liberalnije. To je bilo očigledno u reakcijama vrlo konzervativnog sudije federalnog suda u San Franciscu koji je jasno stavio do znanja da niko u pravosuđu, uključujući i konzervativce, ne prihvata i ne obobrava uvredljive i pogrdne kritike koje stižu iz Bijele kuće ovih dana."

Zvaničnici administracije predsjednika Trumpa ne mire se sa odlukama federalnih sudija kojima su predsjednikove izvršne naredbe o zabrani ulaska građana iz više dominantno muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države makar i privremeno blokirane. Bijela kuća i čelnici Ministarstva pravosuđa će, kako saopštavaju, nastaviti da adekvatnim pravnim procesima brane te naredbe, ako bude nužno i na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

SAD: Još jedan pravni poraz predsjednika Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG