Linkovi

Koliko će Trumpova kontroverzna izvršna naredba utjecati na američki turizam?


Strani turizam u Sjedinjenim državama, koji podržava na milione radnih mjesta, se usporava, moguće zbog kontroverznog ograničenja na putovanja koje je Donald Trump uveo na neke od zemalja sa muslimanskom većinom. Internet potraga za letove u Sjedinjene države je opala u većini zemalja, ne samo onim koje su obuhvaćene zabranom. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Jim Randle, neki stručnjaci za turizam kažu da zbog Trumpovog nastojanja da se ogranični imigracija, neki strani turisti i studenti ne žele posjetiti Sjedinjene države.

Ograničenja na putovanja su dovela do prosvjeda, kritika u medijima, i niza sudskih procesa. Jedna peticija je prikupila na hiljade potpisa u znak podrške za britanskog državljana i učitelja matematike Juhela Miaha koji je izveden iz aviona koji je trebao letiti za Sjedinjene države , a koji je pratio britanske učenike koji su išli na školsko putovanje u Ameriku. On je govorio putem Skypea.

Zaista vjerujem da sam bio meta, da li zbog imena, ili izgleda ili boje kože? Ko zna, ja ne znam, kaže Juhel Miah.

On je samo jedan od hiljada ljudi uhvaćenih u mrežu novih ograničenja i on smatra da će njegovo iskustvo možda značiti i manji broj britanskih turista i studenata koji će putovati u Sjedinjene države.

Kontaktirali su me i drugi učitelji i rekli mi da dok se to pitanje ne riješi nisu sigurni da li će svoje učenike više voditi u Sjedinjene države.

Stručnjaci za putovanje kažu da bi briga oko toga kako će biti dočekani u Sjedinjenim držvama mogla naškoditi dotoku posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Te zabrinutosti dolaze u vrijeme kada jak dolar Sjedinjene države čini skupom destinacijom za strane posjetitelje, dok konkurentne zemlje pojačavaju svoje napore da privuku turiste. Turizam je jako konkurentna grana industrije, kaže Patricia Rojas Ungar iz američkog turističkog udruženja.

Putnici imaju izbor i ako su i na koji način zabrinuti za putovanje na određenu destinaciju, veoma lako mogu izabrati drugu destinaciju, kaže Patricia Rojas.

Ako se putnici upute negdje drugdje, to bi moglo naškoditi industriji koja je važna za svaku američku saveznu državu.

Turizam je glavna ekonomska pokretačka snaga u Sjedinjenim državama. To je industrija vrijedna 2 hiljade i 100 milijardi dolara, i podržava 15 miliona radnih mjesta u Americi, kaže Rojas.

Ona se nada da će Trumpova administracija ubuduće razjasniti politiku i raditi na pružanju tople dobrodošlice posjetiteljima. U isto vrijeme, Juhel Miah je primio email poruke i pisma ohrabrenja od Amerikanaca, među kojima je bio i jedan učenik petog razreda u Atlanti. Učitelj kaže da još uvijek želi posjetiti Ameriku.

XS
SM
MD
LG