Linkovi

Trumpov ekonomski savjetnik podnosi ostavku. Predsjednik demantuje da u administraciji vlada haos.


Glavni ekonomski savjetnik Bele kuće Gary Cohn na konferenciji za novinare (arhivski snimak)

Glavni ekonomski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa Gary Cohn napušta Bijelu kuću zbog različitih stavova o trgovinskoj politici. To je najnovija u nizu ostavki visokih zvaničnika administracije.

Cohn, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta, bio je u unutrašnjem Trumpovom krugu, glavni protivnik ideje o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma i proteklih dana je radio na tome da navede predsjednika da u posljednjem trenutku odustane od te ideje. Međutim, Trump se suprostavio tim pokušajima i saopštio da će narednih dana ipak uvesti tarife.

Cohn odlazi iz Bijele kuće u trenutku previranja bez presedana unutar Trumpove administracije, a predsjednikove saradnike brine da bi još članova stalnog osoblja uskoro moglo da slijedi njegov primjer.

Vest da Cohn planira da podnese ostavku objavljena je samo nekoliko sati pošto je Trump demantovao da u Bijeloj kući vlada haos. Predsjednik je ustvrdio da u njegovoj administraciji postoji "izuzetna energija", ali je više zvaničnika Bijele kuće izjavilo da je Trump apelovao na svoje nervozne saradnike da ostanu.

"Svi žele da rade u Bijeloj kući", izjavio je Trump. "Svi žele da budu dio Ovalne kancelarije."

U svom saopštenju, Cohn je naveo da mu je bila čast da služi u administraciji i "sprovodi ekonomsku politiku usmjerenu ka rastu u korist svih građana Amerike."

Trump je pohvalio Cohna uprkos neslaganju o trgovini, izdavši saopštenje u kojem se navodi da je Cohn "služio zemlji sa velikim zalaganjima."

Cohn je bivši direktor kompanije Goldman Sachs, koji se pridružio Bijeloj kući pošto je napustio firmu na sa otpremninom u iznosu od 285 miliona dolara. Odigrao je ključnu ulogu pomogavši Trumpu da realizuje veliku poresku reformu u koordinaciji sa članovima Kongresa.

Njegov odlazak je bio očekivan, ali je dočekan sa razočarenjem na Capitol Hillu i poslovnoj zajednici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG