Linkovi

Tramp prijeti društvenim mrežama: Regulacija ili zatvaranje


Predsjednik SAD Donald Trump preti da će "snažno regulisati ili zatvoriti platforme društvenih medija", pošto je društvena mreža Tviter označila par njegovih objava kao potencijalno natačne.

U tvitu u srijedu rano ujutro, Trump je poručio da republikanci imaju osećaj "da platforme društvenih medija potpuno utišavaju konzervativne glasove" i naveo da su društvene mreže to isto pokušale tokom izbora 2016. gdine, ali da nisu uspjele.

"Ne možemo da dozvolimo da se sofisticijranija verzija toga ponovo dogodi", naglasio je Tramp.

Dan ranije, predsjednik je optužio Tviter da se miješa u ovogodišnje izbore i da "potpuno suzbija” slobodu govora.

"Tviter se sada miješa u predsjedničke izbore 2020. Oni tvrde da je moja izjava o glasanju poštom, koja će voditi u veliku korupciju i prevaru - netačna, na temelju provjere informacija koju je sproveo lažljivi CNN-a i Amazonov Vašington post", napisao je Trump i dodao:​

"Tviter u potpunosti guši slobodu izražavanja i ja kao predsjednik neću dozvoliti da se to dešava".

Društvena mreža Tviter prvi put je pozvala korisnike da provjere činjenice iznijete u tvitu predsjednika SAD Donalda Trumpa, upozoravajući da njegove tvrdnje o glasanju poštom "sadrže potencijalno pogrešne informacije o procesu glasanja".

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na zvaničnike iz Bijele kuće, kako će američki čelnik potpisati u četvrtak izvršnu naredbu koja se tiče društvenih mreža.

Predloženom uredbom nalaže se agencijama, među kojima su Federalna komisija za komunikacije i Federalna trgovinska komisija da razmotre da li mogu da uvedu nova pravila za društvene mreže - mada eksperti sumnjaju da to može da se uredi bez Kongresa.

Administracija je prethodno razmatrala sličnu uredbu, od koje je na kraju odustala zato što je bila zabrinuta da nije utemeljena u zakonu i da bi kršila konzervativne principe o deregulaciji i slobodi govora.

Agencija Reuters ističe da je Unija za američke građanske slobode navela kako Prvi amandman američkog Ustava ograničava mjere koje Trump može poduzeti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG