Linkovi

Trumpova predizborna retorika sve agresivnija


Bivši predsjednik Donald Trump 15. januara 2024. (Foto: REUTERS/Brian Snyder)
Bivši predsjednik Donald Trump 15. januara 2024. (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Donald Trump nije nikad bio poznat po lijepim riječima o političkim protivnicima, ali je proteklih mjeseci koristio još agresivniji jezik nego ranije, što daje nagovještaje kako bi mogao da izgleda njegov drugi mandat ako se vrati u Bijelu kuću.

Bivši predsjednik, koji je daleko ispred protivnika u trci za republikansku nominaciju, i koji je lako pobijedio na kokusima u Ajovi, jasno je stavio do znanja da je za njega osveta moćna pokretačka snaga.

Ako pobijedi u novembru, kaže da će krenuti na svoje kritičare, predsjednika Joe Bidena i druge za koje smatra da su mu nanijeli štetu.

"2016. sam objavio - ja sam vaš glas. Danas dodajem - ja sam vaš ratnik. Ja sam vaša pravda", rekao je Trump u martu.

"A za sve vas koji ste oštećeni i izdani, ja sam vaša odmazda", kazao je Trump koji i dalje bez osnova insistira na tvrdnji da su izbori 2020. koje je izgubio - bili pokradeni.

Nekoliko mjeseci kasnije, bio je konkretniji.

"Imenovaću pravog specijalnog tužioca da goni najkorumpiranijeg predsjednika u historiji Sjedinjenih Država, Joe Bidena i cijelu kriminalnu porodicu Biden", rekao je Trump u junu.

"Potpuno ću uništiti duboku državu, a vi znate ko su oni", izjavio je.

Bivši predsjednik se suočava sa četiri optužnice, uključujući i onu za pokušaj da poremeti mirni prenos vlasti na Bidena, kampanjom koja je kulminirala nasilnim napadom Trumpovih pristalica na Capitol.

Trump tvrdi da je žrtva političkog progona i optužuje Bidena da pokušava da ga spriječi da osvoji drugi mandat.

"Gamad"

Trumpovi protivnici upozoravaju Amerikance da veoma ozbiljno shvate njegove riječi, podsjećajući kako je njegova vatrena retorika prije i poslije izbornog poraza doprinijela zapanjujućem napadu na Capitol 6. januara 2021.

Pristalice predsjednika Donalda Trumpa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)
Pristalice predsjednika Donalda Trumpa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)

Trump sada ljude koji su u zatvoru zbog učešća u tom napadu naziva "taocima" i kaže da je "sklon da pomiluje mnoge od njih".

U decembru 2022. izjavio je da prevara za koju insistira da se dogodila na izborima 2020. dozvoljava "da budu ukinuta sva pravila, propisi i članovi, čak i oni koji su dio Ustava".

Taj komentar je izazvao veliko ogorčenje i kritike pošto su mnogi u Americi počeli da se plaše da bi Trump mogao da suspenduje ustav za koji se svaki američki predsjednik u istoriji obavezao da će ga poštovati.

"Obećavamo vam da ćemo iskorijeniti komuniste, marksiste, fašiste i bandite iz radikalne ljevice koji žive kao gamad u granicama naše zemlje, i lažu i varaju na izborima", izjavio je Trump u novembru.

Biden je oštro kritikovao Trumpa zbog upotrebe riječi "gamad" budući da taj rječnik podsjeća na nacističku Njemačku i dodao: "Dođavola, on ne smije da bude predsjednik".

Zabrana za muslimane, nove tarife i Ukrajina

Govoreći o imigrantima, Trump je rekao da oni koji dolaze u SAD "truju krv naše zemlje", što je izazvalo nova poređenja sa Hitlerovom retorikom. Ako bude ponovo izabran, Trump je takođe obećao da će potpisati ukaz kojim će ukinuti automatsko državljanstvo za bebe ilegalnih migrannata rođenih na američkom tlu, kao i da će sprovesti "najveću operaciju deportacije u istoriji Amerike."

Takođe je obećao da će ponovo uvesti svoju kontoverznu zabranu ulaska u zemlju državljanima sedam nacija sa muslimanskom većinom.

"Držaćemo radikalne islamske teroriste podalje od naše zemlje", izjavio je.

Trumpova uredba iz 2017. je brzo bila osporena pred sudom kao diskriminatorna a Biden ju je poništio 2021.

Kada govori o ekonomiji, Trump kaže da razmatra o uvođenju tarifa od 10 procenata na skoro svu robu koja se uvozi u SAD, i ukidanje specijalnih trgovinskih prava Kine.

Takođe je rekao da bi okončao rat u Ukrajini "za 24 sata", iako nikada nije precizirao kako bi to postigao.

Trumpove pristalice u Kongresu se odlučno protive otvorenoj američkoj vojnoj pomoći Ukrajini koju ne prate nikakvi uslovi, dok se ta zemlja bori protiv ruske invazije.

Tokom svog prvog mandata, Trump je više puta kritikovao NATO navodeći da iskorištava američku darežljivost, a na nedavno pitanje da li bi u drugom mandatu bio posvećen NATO-u odgovorio je: "Zavisi od toga da li nas tretiraju kako treba."

XS
SM
MD
LG