Linkovi

Trump dominirao ključnim okupljanjem konzervativaca


Trump tokom konferencije CPAC.
Trump tokom konferencije CPAC.

Dva konkurentna, istaknuta događaja oslikala su rascijep američkih konzervativaca uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Bivši predsjednik Donald Trump zatvorio je godišnju konferenciju Konzervativne političke akcije (CPAC) u blizini Washingtona, koja je godinama bila obavezan događaj za desno krilo Republikanske partije.

Ali mnogi partijski lojalisti, uključujući velike saradnike u kampanji, umjesto toga prisustvovali su rivalskom skupu na Floridi.

"Godine 2016. izjavio sam: Ja sam tvoj glas. Danas dodajem: ja sam tvoj ratnik. Ja sam tvoja pravda. A za one kojima je učinjena nepravda i koji su izdani: ja sam vaša odmazda", rekao je Trump učesnicima CPAC-a ubrzo poslije ankete sprovedene u subotu uveče (nezvanično glasanje među učesnicima događaja) za republikansku predsjedničku nominaciju 2024.

U istraživanju, Trump je pobijedio drugoplasiranog Rona DeSantisa, guvernera južne američke države Floride, sa 62 odsto prema 20 odsto. To je bio peti put uzastopno da je Trump pobeijdio u anketi CPAC.

Trump, čiji je govor trajao sat i 42 minuta, ponovo se osvrnuo na poznate pritužbe objavljene na njegovim predizbornim skupovima i ponovio lažnu tvrdnju da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

Nije pominjao bilo koje druge deklarisane ili očekivane republikanske predsjedničke kandidate, već je kritikovao demokratu koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

"Joe Biden nas vodi u nestanak", rekao je Trump i dodao: "Imaćemo Treći svjetski rat ako se nešto ne desi brzo".

"Ja sam jedini kandidat koji može dati ovo obećanje", rekao je on. "Spriječiću Treći svjetski rat."

Trump je također obećao, ako bude ponovo izabran, da će riješiti ruski rat protiv Ukrajine prije nego što se vrati u Ovalni kabinet.

Nikki Haley govorila na oba događaja

Jedini značajan, deklarisani primarni izazivač bivšeg predsjednika do sada, njegova bivša ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley bila je prethodnog dana na sceni CPAC-a. Haley je također govorila na suparničkom događaju, četvorodnevnom okupljanju Kluba za rast, grupe fokusirane na agendu protiv poreza.

"Znam da tamo postoji republikanski kandidat kojeg niste pozvali na ovu konferenciju", rekla je ona onima na događaju u Palm Beachu na Floridi. "Cijenim što sam jedna koju ste pozvali."

Trump nije pozvan na skup Kluba za rast, koji je održano u luksuznom hotelu samo pet kilometara sjeverno od njegovog odmarališta Mar-a-Lago.

Guverner Floride DeSantis bio je među glavnim govornicima uz prisustvo desetina najvećih donatora Republikanske partije. Među onima u Palm Beachu na konferenciji bilo je nekoliko potencijalnih predsjedničkih kandidata: bivši potpredsednik Mike Pence; Tim Scott, američki senator iz Južne Karoline; i Chris Sununu, guverner sjeveroistočne američke države New Hampshire.

Trump je u utorak kritikovao konzervativnu grupu fokusiranu na ekonomiju, napisavši u postu na svojoj društvenoj mreži Truth Social da je "Klub za NEMANJE rasta beznačajna grupa globalista" koja će na republikanskim stranačkim izborima sljedeće godine privući samo zaostale.

Još jedan potencijalni predsjednički kandidat iz Republikanske partije koji je govorio na CPAC-u bio je Trumpov bivši državni sekretar Mike Pompeo.

Prisutni su opisali prijem govora Pompea i Haley na CPAC-u kao mlak. Haley je bila suočena sa skandiranjem Trumpovog imena dok je napuštala plesnu dvoranu.

Pompeo se suptilno zagledao u Trumpa tokom svog govora, indirektno okrivljujući svog bivšeg šefa za gubitke republikanaca na kongresnim izborima 2022, u kombinaciji sa predsjedničkim gubitkom 2020, stvarajući ono što je nazvao "krizom konzervativizma".

"Potrebna nam je stranka, konzervativna partija, koju možemo sa ponosom zvati domom, ukorenjena u našim osnivačkim idejama, predvođena ljudima stvarnog karaktera, kompetentnim i posvećenim misiji koja vas je sve dovela ovdje danas", rekao je on.

Istaknuti neokonzervativni pisac Bill Kristol, koji je služio u administraciji dva republikanska predsjednika, nije bio impresioniran ni događajima CPAC, ni na okupljanju Kluba za rast.

"Konkurencija je dobra stvar. To dovodi do boljih proizvoda i izbora osim kada je u pitanju trka do dna(trka u kojoj se spuštaju cijene, odnosno standardi, kako bi se pridobilo što više kupaca, op.prev.)", rekao je Kristol za Glas Amerike. "A izgleda da je Trump protiv DeSantisa više trka do dna nego zdravo takmičenje koje će poboljšati izbor."

XS
SM
MD
LG