Linkovi

SAD: Kampanja i za birače i za delegate


Donald Trump i Ted Cruz: O stranačkoj konvenciji potpuno oprečno
Donald Trump i Ted Cruz: O stranačkoj konvenciji potpuno oprečno

Ted Cruz, Trumpov najozbiljniji konkurent za stranačku nominaciju, pokušava osigurati podršku delegata predstojeće konvencije i tom podrškom istisnuti Donalda Trumpa.

Mehanizam nominiranja stranačkog predsjedničkog kandidata je ono što u posljednje vrijeme privlači sve veću pažnju Amerikanaca zbog mogućnost da nijedan od predsjedničkih kandidata, Republikanaca, ne osvoji dovoljan broj glasova koji mu automatski garantira nominaciju na konvenciji koja će biti održana u julu. Uz glasove koje dobijaju na primarnim unutarstranačkim glasanjima, predsjednički kandidati sada sve intenzivnije nastoje osigurati i podršku delegata, učesnika konvencija čijim će se glasovima u konačnici potvrditi ili izabrati predsjednički kandidati i Republikanske i Demokratske stranke. Sutra su na redu preliminarna glasanja i u saveznoj državi New York i nove procjene ko je i koliko bliži nominaciji. Donald Trump je među Republikancima favorit sutrašnjih glasanja i očekuje da će znatno povećati prednost koju drži od početka predizborne kampanje.

Ted Cruz, Trumpov najozbiljniji konkurent za stranačku nominaciju, pokušava nešto drugo - osigurati što veću podršku delegata predstojeće konvencije i tom podrškom istisnuti Donalda Trumpa. O tome kaže:

"Imamo dosta delegata koji će me podržati na konvenciji u Clevelandu. Ako ne želimo da Hillary Clinton bude izabrana, što bi se desilo da Trump bude nominiran, nužno je da me svi delegati na konveciji podrže."

Donald Trump smatra da bi to bilo izigravanje sistema nominiranja:

"Taj sistem je kompromitiran, loš, prljav. Stranačka vođstva biraju delegate što je vrlo loše."

Trump je u svoj izborni štab uključio iskusne političare da mu pomognu u pridobijanju podrške delegata konvencije. Lideri Republikanske stranke odbacuju Trumpove tvrdnje o neprimjerenosti izbora delegata.

Reince Priebus, predsjedavajući Nacioanalnog odbora Republikanske stranke, podsjeća:

"Postojeći sistem se decenijama primjenjuje. Bio je dobar Abrahamu Lincolnu. Mislim da je dobar i za svakog budućeg kandidata naše stranke."

I Hillary Clinton i Bernie Sanders, Demokrate, bore se za svaki glas. Ukoliko Sanders ne pobijedi na svim preostalim preliminarnim glasanjima, Hillary Clinton će na konvenciji Demokratske stranke imati većinu potrebnu za glatku nominaciju. O podršci koju ima kaže:

"Poštujem svakog glasača. Ne podcjenjujem nijedan glas sa bilo kog područja Sjedinjenih Država."

Ukoliko Donald Trump ne dobije apsulutnu većinu glasova na unutar-stranačkim primarnim glasanjima, za odluku o predsjedničkom kandidatu Republikanske stranke ključni će biti glasovi 100 do sada neopredjeljenih delegata konvencije, kao i lojalnost onih koji su se već opredjelili za Trumpa. Ako u prvom krugu glasanja ne bude nominiran stranački predsjednički kandidat, glasanje ide u naredne krugove u kojima delegati konvencije mogu glasati po svom vlastitom nahođenju.

SAD: Kampanja i za birače i za delegate
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG