Linkovi

Usprkos kontroverzama, Donald Trump i dalje u velikoj prednosti


Republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju Donald Trump I dalje ima sve veću prednost prema istraživanjima javnog mijenja, usprkos oštrim reakcijama protiv njegovog plana da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene države. Najnovije istraživanje New York Timesa I CBSa su pokazali da Trump vodi sa 35% podrške, daleko ispred senatora iz Texasa Teda Cruza sa 16% I umirovljenog neurohirurga Bena Carsona koji ima 13% podrške. To je samo najnoviji primjer kako Trump dominira nečim što se pokazalo kao veoma nepredvidljiv američki izborni ciklus..

Donald Trump je I dalje centralna ličnost u američkoj predsjedničkoj utrci. On uživa entuzijastičnu podršku konzervativnih republikanaca koji traže promjenu I koji su zabrinuti zbog prijetnje od terorizma.

Američki san je mrtav, ali ja ću ga učiniti većim, boljim I jačim nego ikada prije, rekao je Trump.

On I dalje vodi u državnim I istraživanjima javnog mijenja u saveznim državama nakon što je doveo do bujice reakcija na prijedlog da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene države. Prijedlog je doveo do osude od strane kako demokrata, tako I republikanaca, među njima I lidera republikanaca u senatu Mitcha McConnella.

Taj prijedlog je u potpunosti nekonsistentan sa američkim vrijednostima, rekao je Mitch McConnell.

Podrška za Trumpa je porasla posljednjih sedmica nakon terorističkih napada u Parizu I San Bernardinu u Kaliforniji, koji su doveli do straha među mnogim Amerikancima. Zabrinutosti zbog terorizma I nacionalne sigurnosti su sada velike teme izborne kampanje, kaže analitičar William Galston.

Što se tiče inostranih pitanja, glavno je ono koje je tu još od napada od 11 septembra 2001, a to je da ljudi traže od predsjednika da im pruži sigurnost, kaže Galston.

Demokrate se nadaju da će iskoristiti kritike Trumpovih komentara i da će od toga imati koristi na izborima sljedećeg novembra. Hillary Clinton koja vodi na demokratskoj strani je povećala svoje vođstvo nad Bernijem Sandersom. Njen fokus je pomaganje srednjoj klasi, iako se još uvijek suočava sa sumnjama glasača vezano za to da li joj mogu vjerovati.

Pomozite mi da to ostvarim. Dajte mi podršku u ovoj kampanji I dajte da Amerika ponovo ispuni svoje obećanje, rekla je Hillary Clinton.

Iako će u fokusu biti prijevremeno stranačko glasanje u narednih nekoliko mjeseci, ishod izbora 2016 bi se mogao svesti na jedno jednostavno pitanje, smatra istoričar Allan Lichtman.

Izborno tijelo će donijeti samo jednu odluku, a to je odgovor na pitanje da li su demokrate vladale dovoljno dobro kako bi dobile još 4 godine u Bijeloj kući. Ili su vladale loše,usljed čega glasači žele promjenu, smatra Lichtman.

Ali u godini neočekivanih događaja kojima je dominiralo uzdizanje Donalda Trumpa, stručnjaci ne žele predvidjeti šta bi se moglo desiti sljedeće. Među njima je I republikanski strateg Ford O Connell.​


Da budem iskren, ne znam, I ko god vam kaže da zna šta će se dogoditi, laže.

U sedmicama koje dolaze, kandidati će se fokusirati uglavnom na kampanju u saveznim državama gdje će se održati rano glasanje, među kojima je I Iowa gdje će se prvi glasovi dati već prvog februara.

XS
SM
MD
LG