Linkovi

SAD: U očekivanju prvog govora predsjednika Trumpa u Kongresu


Predsjednik Trump će večerašnjim govorom nastojati uvjeriti sve one koji su glasali za njega i koji ga podržavaju da prevazilazi haotičan početak predsjedničkog mandata.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump će se večeras, u američkom udarnom televizijskom terminu, obratiti članovima oba doma Kongresa i, uz direktan prenos, cjelokupnoj javnosti Sjedinjenih Država. Biće to njegov prvi veliki govor nakon inauguracije 20. januara. Očekuje se da će govoriti o budžetskim prioritetima, obrazložiti prijedlog velikog povećanja fondova namijenjenih oružanim snagama, o smanjivanju američke finansijske pomoći inostranstvu i o kresanju domaće bužetske potrošnje.

O tome što bi mogao reći večeras, predsjednik Trump je nagovijestio tokom susreta sa guvernerima saveznih država:

"Bužet koji ću predložiti slijedi moja obećanja u čijem je fokusu sigurnost Amerike, sprečavanje ulaska terorista i kriminalaca, stavljanje iza brave ilegalnih imigranata nasilnika i njihovo deportiranje."

Uz najavljeno povećanje troškova za odbranu i smanjivanja unutarnje, domaće potrošnje, članovi Kongresa se nadaju da će predsjednik govoriti i o poreskoj reformi i finasiranju zdravstvenog osiguranja, kaže analitičar John Fortier:

"Predsjednik i Republikanci u Kongresu saglasni su u namjeri opoziva Obaminog zakona o pristupačnom zdravstvenom osiguranju, o smanjivanju poreza, opovećanju sigurnosti američkih granica i to su ideje i namjere koje će Republikanci podržati."

Demokrati će oponirati mnogim od predsjednikovih inicijativa. Potvrđuju to i riječi Toma Pereza, novoizabranog predsjedavajućeg Nacionalnog odbora Demokratske stranke:

"Predsjedniče Trump, vi ne držite do Amerike. Nećemo dozvoliti da vaše vrijenosti dijele Ameriku. To je ono čemu ćemo se, kao stranka, suprotstaviti vođeni našim vrijenostima."

Tokom mnogih neposrednih susreta članova Kongresa sa biračima ljutnja i nezadovoljstvo zbog najavljivanih promjena u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja. Nezadovoljstvo birača osjetio je i lider Republikanaca u Senatu Mitch McConnell. Jedna od nezadovoljnih Amerikanki napala ga je riječima:

"Naši vojni veterani boluju. Skrhani su, ne dobijaju zdravstvenu brigu koja im je potrebna."

Predsjednik Trump je spreman na borbu, ne samo sa Demokratama, nego i sa informativninm medijima:

"Borićemo se, moramo se boriti. Mediji su vrlo pametni, vrlo su vješti i vrlo, vrlo su nepošteni."

Neki istaknuti Republikanci predsjednikove napade na medije smatraju nepotrebnim. To je, međutim, takođe dio predsjednikove nepredvidive ćudi, ističe strateg Republikanske stranke John Feehery i dodaje:

"On je nepredvidiv sa svrhom. Nepredvidivost je bila stalna odlika njegove strategije i to je ogromna promjena u odnosu na predsjednike koji su nastojali biti predvidivi. Trumpova nepredvidivost zbunjuje i uznemirava politički establišment i liderima u Kongresu trebaće vremana da procijene kako se nositi sa time."

Predsjednik Trump će večerašnjim govorom u Kongresu nastojati uvjeriti sve one koji su glasali za njega i koji ga podržavaju da prevazilazi haotičan početak predsjedničkog mandata. Taj govor mu može donijeti i povećanje rejtinga, niskog u poređenju sa prethodnim predsjednicima na početku njihovih mandata.

SAD: U očekivanju prvog govora predsjednika Trumpa u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

XS
SM
MD
LG