Linkovi

SAD: Korak nazad u borbi protiv negativnih klimatskih promjena?


"U odnosu na pitanja klimatkih promjena, mislim da je predsjednik vrlo jasan. Nećemo više na to trošiti novac. Smatramo to rasipanjem novca poreskih obveznika."

Predsjednik SAD Donald Trump je, izvršnom naredbom koju je potpisao jučer, stavio van snage propise i mjere zaštite prirodne okoline koje je provodila administracija Obame. Predstavnici brojnih organizacija za zaštitu okoline smatraju da predsjednik Trump ignorira prijetnje negativnih klimatskih promjena i najavljuju aktivnosti kojima će pokušati osporiti i zaustaviti provođenje te izvršne naredbe.

Potpisujući tu naredbu predsjednik Trump je, praktično, naredio kreiranje novih pravila ispuštanja plinova iz američkih elektrana koji doprinose stvaranju efekta staklene bašte. Po njegovoj ocjeni, to je nužno radi ponovnog otvaranja radnih mjesta:

"Vjerojatno ni jedna pojedinačna regulativa nije prijetila našim rudarima i elektranama više od tog dugo postojećeg napada na američku industriju."

Cilj administracije predsjednika Obame bio je do 2030. godine smanjiti ispuštanje ugljen-dioksida iz termo-elektrana za trećinu od količine ispuštenih plinova 2005. godine.

Izvršnom naredbom predsjednik Trump ukida i ograničenja u kopanju i korištenju uglja i crpljenju nafte i prirodnog plina, te umanjuje značaj i ulogu klimatskih promjena u mnogim odredbama federalne vlade. Takođe se naređuje preispitivanje strogih standarda Obamine administracije o ekonomičnosti potrošnje goriva u vozilima.

I bužetom koji predlaže predsjednik Trump ograničava finansiranje brojnih federalnih programa čija je suština bila smanjivanje i usporavanje negativnih klimatskih promjena.

Mick Mulvaney, direktor odjela za budžet pri Bijeloj kući, o tome kratko kaže:

"U odnosu na pitanja klimatkih promjena, mislim da je predsjednik vrlo jasan. Nećemo više na to trošiti novac. Smatramo to rasipanjem novca poreskih obveznika."

Stajališta administracija predsjednika Trumpa su u suprotnosti sa znanstvenim konsensusom da efekat staklene bašte uveliko dopirnosi povećanju temperature zemljine atmosfere. S druge strane, zakonska obaveza vlade Sjedinjenih država je smanjivati ispuštanja plinova-zagađivača atmosfere, ističe Tomas Carbonell, čelnik Fonda za zaštitu okoline:

"Vrhovni sud je u tri odvojena slučaja potvrdio da je vladina Agencija za zaštitu okoline ovlaštena i odgovorna da, na osnovu Zakona i čistom zraku, poduzima mjere pritv negativnih klimatskih promjena."

Nakon jučer potpisane izvršne naredbe, slijediće proces formuliranja novih propisa, odredbi i mjera kojima će biti zamijenjene ukinute. Istovremeno, organizacije i grupe za zaštitu okoline će, kako se očekuje, na nadležnim sudovima ulagati pravne prigovore.

SAD: Korak nazad u borbi protiv negativnih klimatskih promjena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Naredbom predsjednika Trumpa Sjedinjene Države se ne povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena. Experti, međutim, procjenjuju da će izgledi da Sjedinjene Države ispune obaveze koje proističu iz Sporazuma bivati sve manji i manji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG