Linkovi

SAD: Predsjedničkom kampanjom dominiraju međusobne kritike Trumpa i Busha


Donald Trump, prema najnovijim istraživanjima, I dalje vodi u republikanskoj utrci za predsjedničku nominaciju. Ali bivši guverner Floride Jeb Bush pojačava svoje kritike usmjerene ka Trumpu, naglašavajući njegovu prethodnu podršku za demokrate. Izvještava Jim Malone.

Prema istraživanjima, podrška za Jeba Busha je naglo opala posljednjih sedmica, a on sada pojačava napade na Donalda Trumpa, koji trenutno uživa najveću podršku.

Ovo je raznolika zemlja. Trebali bi smo slaviti tu raznolikost I prihvatiti zajedničke vrijednosti, u koje Donald Trump ne vjeruje. On nas želi srušiti. On ne vjeruje u toleranciju, niti u ono što je ovu zemlju učinilo velikom, rekao je Jeb Bush.

Njegov novi video u okviru kampanje ističe Trumpove izjave iz prošlosti kada je podržavao demokrate, kao I liberalne stavove po pitanjima kao što je pobačaj.

I Trumpova kampanja poduzima napade na Busha, među kojima je I video u kojem se kritiziraju njegovi stavovi po pitanju ilegalne imigracije.

Trump sada kritizira Busha što govori španski na svojoj kampanji, I njegovi napadi su veoma često osobne prirode.

Jeb Bush je lutka za njegove donatore, tu nema sumnje. Oni ima one koji lobiraju I ja ih znam. Posljednjih nekoliko dana je davao izjave koje su nevjerovatne, nastojeći da opravda rat u Iraku, koji se ne može opravdati, rekao je Donald Trump.

Mnogi od Trumpovih republikanskih rivala su oprezni da ga ne napadaju direktno. Stoga je pristup Jeba Busha drugačiji, kaže analitičar Stuart Rothenberg.

Jeb Bush je jedan od samo malog broja republikanaca koji se zaista nastoji suprotstaviti Donaldu Trumpu. Vjerujem da se mnogi u stranci još uvijek boje Trumpa. Nije da ga oni cijene, niti da vjeruju da će on biti republikanski kandidat, ali znaju da ako ga napadnu, on bi se mogao kandidirati kao kandidat treće stranke, I ima veliki broj njih koji ga smatraju najboljim kandidatom, kaže gospodin Rothenberg.

Nekada favorit za repubublikansku nominaciju, Jeb Bush se sada bori, kaže politički urednik žurnala National Josh Kraushaar.

Čini se da nije dobio podsticaj od prve republikanske debate, a ne ide mu na ruku politički argumenat da je on treći član obitelji Bush I da ne pripada eliti koja nastoji ući u Bijelu kuću, već neko ko se zaista može boriti za nominaciju. On još uvijek ima dosta briga koje mora prevazići, kaže gospodin Kraushaar.

Sa svom pažnjom usmjerenom ka Trumpu I Bushu, ostali republikanski kandidati se ne mogu probiti, kaže gospodin Rothenberg.

On još uvijek prednjači u ispitivanjima javnog mijenja, I čini se da on definira I diktira smjer diskusije. Kada Donald Trump govori, svi slušaju, a on dosta priča, te je zato teško ostalim kandidatima da se istaknu.

Sljedeća šansa da se ta dinamika izmijeni biće druga republikanska debata 16 septembra.

XS
SM
MD
LG