Linkovi

Nominacija Donalda Trumpa bez presedana u modernoj američkoj politici


Sada, kada je Donald Trump I zvanično nominirani kandidat republikanske stranke, on se suočava sa bivšom senatoricom I državom tajnicom Hillary Clinton, suprugom bivšeg predsjednika Billa Clintona. Činjenica da je Trump, biznismen bez ikakvog političkog iskustva, na kraju nominiran kao predsjednički kandidat svoje stranke, je bez presedana u modernoj američkoj politici.

U ovoj izbornoj sezoni, nijedan kandidat vjerovatno nije toliko iznenadio američke glasače kao Donald Trump. Danas mu je 70 godina, a neki kažu da se nije toliko promijenio od vremena kada je bio 7 godišnji dječak. Rođen u Queensu, dijelu New Yorka, mladi Donald je odrastao u bogatom susjedstvu Jamaica Estates. Bio je četvrto od petero djece. Njegov otac, Fred Trump je bio biznismen sa nekretninama.

Njegov otac je bio veoma autoritaran, mnogo je zahtijevao I bio je šef. I Donald je naslijedio te karakteristike, kaže Bart Rossi, politički psiholog.

1968, Donald je diplomirao na prestižnoj financijskoj školi Wharton School of Finance. Dok je njegov otac radio na izgradnji projekata u Queensu I Brooklinu, Donald je za svoj cilj uzeo drugu obalu East Rivera. Tada je bilo teško raditi sa druge strane Brooklinskog mosta na Manhattnu gdje je stopa kriminala bila visoka I budućnost grada je bila blijeda. Ali Trump je održavao poslovne kontakte putem svog oca I uz njegovu pomoć je uspostavio vlastitu kompaniju sa ulogom od milion dolara.

New York je najveće tržište nekretninama u zemlji I on je bio igrač srednje veličine I mnogi koji na njega gledaju izvana smatraju da je imao I osrednji uspjeh. Imao je uspjehe, ali I neuspjehe, kaže Christopher Leinberger, sa katedre za biznis univerzteta George Washington.

Reality show The Apprentice ga je učinio zvijezdom. Sudionici su se natjecali ko će biti menadžer u Trumpovom carstvu, I ako bi doživjeli neuspjeh bili bi otpušteni. Trump je na tom serijalu zaradio preko 200 miliona dolara.

On je prvi put javno pokazao interesovanje za politiku krajem 80tih godina. Pridružio se Reformskoj stranci, nakon toga demokratskoj stranci, a onda je postao I nezavisan. 2012 se proglasio republikancem I prošle godine objavio da se kandidira za predsjendičku nominaciju. Kao kandidat, postao je poznat po svojim kontroverznim izjavama.

Kada Meksiko šalje svoje ljude, ne šalje one najbolje. Oni šalju one koji imaju mnogo problema I oni te probleme donose nama. Oni donose droge, kriminal, oni siluju. Pretpostavljam da su neki ipak dobri ljudi, rekao je Trump.

Njegovo kontroverzno rješenje bi bilo izgradnja zida duž američke granice. Dodatne kontroverze su uslijedile kada je Trump pozvao na zabranu muslimanima da uđu u Sjedinjene države nakon masovnog ubistva u Kaliforniji. Usprkos tome njegova podrška među republikancima je porasla.

Znam mnoge koji su izgubili posao, koji su postali beskućnici I vjerujem da će on stvoriti radna mjesta, kaže Trumpova pristalica.

On će velikom većinom pobijediti, Ameriko prihvati tu činjenicu. Amerika će opet biti snažna zemlja.

Ti ljudi koji za njega glasaju smatraju da su ih posljednjih 15,20 godina obje vodeće stranke ignorirale. I sada vide nekoga ko konačno kaže Ja sam na vašoj strani, kaže Henry Olson, iz centra za etiku I javnu politiku.

Amerikanci se slažu da su ovi predsjendički izbori kao nijedni do sada. Na političkoj sceni, biće to meč između Trumpa I Clintonove, meč kojem se mnogi nisu ni nadali.

XS
SM
MD
LG