Linkovi

Trump, koji se liječi od bolesti COVID-19, planira prisustvovati drugoj debati s Bidenom


FILE - President Donald Trump walks out of Walter Reed National Military Medical Center to return to the White House after receiving treatments for COVID-19 in Bethesda, Md., Oct. 5, 2020.
FILE - President Donald Trump walks out of Walter Reed National Military Medical Center to return to the White House after receiving treatments for COVID-19 in Bethesda, Md., Oct. 5, 2020.

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski kandidat Joe Biden izjavili su u utorak da se raduju drugoj debati sljedeće sedmice, ali Trumpova infekcija koronavirusom otvorila je pitanja o zdravstvenim protokolima za taj događaj.

Na pitanje o sigurnosti učestvovanja u debati, Biden je rekao novinarima da se nada da će se "pratiti svi protokoli" i da "ako on i dalje ima COVID, ne bismo trebali održati debatu."

Biden je rekao da će se on voditi smjernicama klinike Cleveland i savjetima doktora.

"Radujem se debati u četvrtak naveče, 15. oktobra u Miamiju", rekao je Trump na Twitteru. "Biće sjajno!".

Trump je prvi put bio pozitivan na COVID-19 prošlog četvrtka i bio je hospitalizovan 72 sata između petka naveče i ponedjeljka. S obzirom na taj vremenski period, njegovo prisustvo događaju, tokom kojeg će odgovarati na pitanja birača, moglo bi predstavljati rizik za javno zdravlje, na osnovu smjernica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji smatraju da je neko ko je zaražen virusom, zarazan 10 do 20 dana od pojave simptoma.

Komisija za predsjedničke debate, neprofitna grupa koja sponzoriše debate, još nije komentarisala ovo pitanje.

President Donald Trump and Vice-President (D) Joe Biden
President Donald Trump and Vice-President (D) Joe Biden

Trump i Biden bili su udaljeni oko 4 metra na posljednjoj debati prošlog utorka u Clevelandu, Ohio. CDC predlaže najmanje 2 metra u svrhu socijalne distance.

Trump se vratio u Bijelu kuću u ponedjeljak naveče. Njegov lični doktor, dr Sean Conley, rekao je u utorak u izjavi da je predsjednik imao "mirnu prvu noć kod kuće, a danas nema simptoma".

Bijela kuća "poduzima sve mjere predostrožnosti" kako bi zaštitila, ne samo Trumpa i prvu damu Melaniju Trump, koja je takođe pozitivna na koronavirus, već i "svakog člana osoblja koji radi u kompleksu" u skladu sa CDC smjernicama i najboljom praksom, rekao je Judd Deere, portparol Bijele kuće.

"S nedavnim pozitivnim rezultatima predsjednika i prve dame, osoblje nosi punu zaštitnu opremu i nastavlja da poduzima sve potrebne mjere predostrožnosti, koje uključuju ažurirane postupke za zaštitu od unakrsne kontaminacije", navodi se u izjavi Bijele kuće od utorka.

Poznato je da je nekoliko zvaničnika Bijele kuće i drugo osoblje trenutno zaraženo virusom, uključujući sekretarku za medije Kayleigh McEnany i predsjedničku savjetnicu Hope Hicks.

Predsjednik je uzimao steroid, deksametazon, koji se obično ne upotrebljava kod blagih ili umjerenih slučajeva koronavirusa, zajedno s petodnevnim kursom remdesivira, antivirusnog lijeka.

Trumpova kampanja u petak zaustavila je sve prethodno najavljene događaje koji uključuju predsjednikovo učestvovanje.

Senator Kamala Harris and Vice President Mike Pence
Senator Kamala Harris and Vice President Mike Pence

Potpredsjednik Mike Pence se ove sedmice pojavljuje u kampanji, uključujući sučeljavnje u srijedu naveče sa senatorkom Kamalom Harris iz Kalifornije, demokratskom kandidatkinjom za potpredsjednika.

Koronavirus je ubio 210 000 ljudi u Sjedinjenim Državama i zarazio gotovo 7,5 miliona širom zemlje, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG