Linkovi

SAD: Talasi prosvjeda zbog zabrane ulaska u zemlju


Vlasti na američkim aerodromima su započele implementaciju Trumpove izvršne naredbe čiji je cilj sprječavanje terorista da uđu u Sjedinjene države. Nekoliko stotina ljudi je ovog vikenda zadržano na ulaznim aerodromima, dovodeći do čitavog talasa prosvjeda kod kuće i u inostranstvu. Izvršna naredba koja se odnosi na 7 zemalja sa muslimanskom većinom, Irak, Sirija, Iran Yemen, Sudan, Libija i Somalija, je potpuno zbunila stanovnike tih zemalja.

Nekima od putnika iz zemalja koje su na listi nije bilo dozvoljeno da uđu u avione koji su letili za Sjedinjene države. Nailu Zainu koji ima sirijski pasoš je u jučer na istanbulskom aerodromu Ataturk zabranjeno da se ukrca na avion za Los Angeles. Njegova viza izdata samo 2 dana ranije nije ništa značila.

Moja supruga i sin su u Sjedinjenim državama, moj sin ima američko državljanstvo i na ovaj trenutak čekamo već 2 godine. Kada nam se konačno ukazala prilika, sprječavaju nas da putujemo ako imamo sirijski pasoš, kaže Nail Zain.

Sudanka Fatma Abul Qassem se morala vratiti u Sudan nakon što su je aerodromske vlasti u Kataru spriječile da leti za Sjedinjene države.

Mislim da je ova odluka nepravedna za sudanske državljane i muslimane. Ako Amerika želi štititi ljudska prava, trebala bi i naša prava uzeti u obzir, kaže Fatma.

Zakonski stanovnici Sjedinjenih država sa dozvolom stalnog boravka, ili takozvanom zelenom kartom, iz tih 7 zemalja su također obuhvaćeni privremenom zabranom ulaska. I oni koji su se zatekli u inostranstvu kada je naredba donesena sada strahuju da se neće moći vratiti u Sjedinjene države.

Moja nećakinja je upravo došla iz Amerike na odmor. Ona je bila prevodilac Amerikancima u Iraku i dobila je dozvolu boravka u Americi. Sada ne zna da li će joj biti dozvoljeno da se vrati u Ameriku ili će biti odbijena zbog opreza o mogućem terorizmu, kaže Iračanka Bayan Ahmed.

Predsjedatelj iranskog parlamenta je jučer zabranu putovanja nazvao rasističkom.

Staviti Iran na tu listu zbog navodnih zabrinutosti zbog činova terorizma zvuči više kao šala. Nije tajna da je Iran i sam ustao protiv terorista proteklih godina, a onda su mu se i neke druge zemlje pridružile, kaže Ali Larijani.

U Izraelu, dugogodišnjem neprijatelju Irana, neki prosvjednici su se jučer okupili kod američke ambasade u Tel Avivu kako bi izrazili svoje protivljenje Trumpovoj izvršnoj naredbi. Bijela kuća je stala u odbranu implementacije zabrane na putovanje, navodeći da je 325 hiljada putnika ušlo u Sjedinjene države u subotu i da je samo 109 njih privremeno zadržano.

XS
SM
MD
LG