Linkovi

Trump: "Vječna i korumpirana istraga o Rusiji"


Predsjednik Donald Tramp
Predsjednik Donald Tramp

Predsjednik Trump je rekao da osuđuje “vječnu i korumpiranu” istragu veza između njegovog izbornog štaba i Rusije, što mu, kako sam priznaje, oduzima “njeverovatno mnogo vremena i remeti fokus “.

U nizu komentara na Twitteru američki lider je osudio upad Federalnog istražnog biroa u kancelariju u New Yorku i rezidenciju u hotelu njegovog ličnog advokata Michaela Cohen​a, sa ciljem da se zaplijene finansijska dokumenta vezana za isplatu porno glumici Stormy Daniels i Playboy modelu Karen McDougal​, kako one ne bi davale izjave o navodnim sa Trumpom 2006.

Trump je demantovao te navodne veze.

Trump je još jednom demantovao da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom sa ciljem da mu to pomogne da pobijedi na izborima, kao i da je opstruisao pravdu sprječavanjem krivične istrage specijalnog istražitelja Roberta Muellera, već da se jednostavno “branio”.

Trump se požalio: “Oni sada preduzimaju nezamislivu mjeru i vrše UPAD u kancelariju advokata da bi došli do informacija. LOŠE!” U tweetu koji je uslijedio, Trump je kritikovao Muellera i zamjenika sekretara za pravosuđe Roda Rosenstein​a kao “konfliktne ličnosti.”

Uprkos tekućoj istrazi o Rusiji Trump je napisao na Twitteru da je “veoma miran i proračunat” u pogledu drugih pitanja, uključujući prijetnju vazdušnim napadom na Siriju zbog prošlonedjeljneg napada hemijskim oružjem u kojem je stradalo više od 40 ljudi.

Bijela kuća je nekoliko sati prije toga tvrdila da predsjednik Trump ima ovlaštenje da otpusti Muellera. CNN je objavio da Trump razmatra da smijeni Rosenstein​a, koji nadgleda Muellerovu istragu.

Međutim, mnogi pravni stručnjaci ukazuju da bi predsjednik mogao da preduzme takvu akciju (otpusti Muellera) jedino preko Rosenstein​a, koji bi mogao da odbije da to odradi.

Izvjesni demokratski zakonodavci i neki republikanci u Kongresu upozorili su da bi takav drastičan potez doveo u opasnost Trumpov predsjednički položaj i da bi mogao da izazove ustavnu krizu.

XS
SM
MD
LG