Linkovi

SAD: Prvih 100 dana, ipak, nisu bili uspješni


Proširiti podršku američke javnosti je najveći izazov koji očekuje Donalda Trumpa u danima i mjesecima koji slijede.

Prvih stotinu dana predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući ocjenjuje se različito. Taj vremenski period je, kao svojevrsna tradicija, uspostavljen od dana kada se 1933. godine nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Država Franklin Roosevelt morao odlučno, brzo i već prvih tjedana u Ovalnom uredu suočiti sa Velikom depresijom. I on i neki drugi raniji predsjednici ostvarili su produktivnijih prvih 100 dana od Donalda Trumpa, ali to nikako ne znači da su i uspjesi i neuspjesi u tom prvom periodu pokazatelj konačne uspješnosti predsjedničkog mandata, i prvog i drugog, ako predsjednik bude reizabran na još četiri godine.

Prvih 100 dana predsjednik Trump je obilježio govorom na velikom skupu u Harrisburgu u Pennsylvania-i i brojnim simpatizerima poručio:

"Razmišljajući o nevjerojatnon zajedničkom uspjehu i idući u susret drugim velikim izazovima mi ćemo i nadalje biti pobjednici, dobivaćemo svaku bitku. Pobjeđivaćemo."

Od prvih dana u Bijeloj kući predsjednik Trump je potpisao veliki broj izvršnih naredbi. Ali, u Kongresu nisu prošle neke od njegovih ključnih intencija. Na brzoj reformi zdravstvene zaštite najsnažnije je insistirao.

Republikanci, generalno podržavaju predsjednika, uključjući i lidera većine u Senatu Mitcha McConnella:

"Odobravam zračne udare u Siriji i upotrebu naše najsnažnije bombe u Afganistanu. Želim odlučniju spoljnu politku, ali ne podržavam predsjednikovu naviku da tvituje."

Za Demokrate Donald Trump je povod za brojne proteste i oponiranje. To će vjerojatno biti nastavljeno smatra senator Chuck Schumer:

"Predsjednikov način, pristup i odnos je jedan od glavnih razloga što je pokazao i ostvario malo u prvih 100 dana u Ovalnom uredu."

"Jedino čega se trebamo plašiti je strah sam po sebi" - je dobro poznata poruka Franklina Roosevelta kojom je počeo počeo predsjednički mandat. Njegovih prvih 100 dana u Bijeloj kući je neka vrsta standarda aktivnosti u tom početnom periodu. U Bijelu kuću ušao je 1933. godine, na vrhuncu velike ekonomske depresije.

Republikanci Ronald Reagan i George W. Bush i Demokrati John Kennedy i Bill Clinton takođe su uspješno prebrodili rana predsjednička iskušenja i ostvarili pozitivan učinak. Donaldu Trumpu nužni su uspješni koraci kojima će preusmjeriti sadašnji vrlo nizak rejting ističe analitičar William Galston:

"Uspjeh hrani uspjeh, neuspjeh hrani neuspjeh. Kada su vaše slabosti vidljive, oponenti i neprijatelji bivaju ohrabrivani, a prijatelji i saveznici bivaju manje sigurni i spremni da se svrstaju uz vas."

Povijesno gledajući, predsjednici najviše uticaja i moći imaju tokom prvih godinu, dvije mandata, podsjeća historičar Richard Norton Smith i dodaje:

"Najveći rizik sadašnjeg obavljanja predsjedničke funkcije je rizik prekomjernog eksponiranja. Ne zato što predsjednik nešto uradi ili ne uradi, nego zato što sve što se dešava u Bijeloj kući biva pomno praćeno i generira veliku zasićenost javnosti."

SAD: Prvih 100 dana, ipak, nisu bili uspješni
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Uspješni predsjednici, kao što su to bili Roosevelt, Kennedy, Reagan i drugi, bili su u stanju tokom prvih godina njihovih mandata proširiti podršku američke javnosti. To je najveći izazov koji očekuje Donalda Trumpa u danima i mjesecima koji slijede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG